Zamówienie towaru, potwierdzenie, brak towaru

• Autor wątku Autor wątku michoo_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michoo_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Złożyłem zamówienie w sklepie internetowym na pewien produkt.
Zostałem poinformowany o dostępności towaru, po czym otrzymałem konto do wpłaty.
Okazało się, że towaru nie ma i moje zamówienie "wisi"
W miedzy czasie produkt pojawił się w sklepie ale był droższy a po kolejnycm dniu zniknął całkiem.
Czy mogę upierać się do końca że chce produkt? A sklep nie ma prawa odmówić mi wydania? Jakie inne prawa posiadam?

Za mało danych. Kiedy? Co? Za jaką cenę? Ile droższy?

Zamówienie było na 3 produkty, po czym podzielono mi na 2 zamówienia. jedno zrealizowano (niekompletne) złożyłem reklamacje na brak w dostawie. Drugie (opisywane) zamówienie to perfum za ok 60zł. jego cena wzrosła do ponad 70zł. Zamówienie z początku grudnia.

Możesz upierać się, że chcesz ten za 60 zł. Sprzedawca ma prawo z powodu braków dostępności odmówić realizacji. Wówczas powinien zwrócić niezwłocznie środki.

A co, jak potwierdzenie dostepnosci było przed wpłatą? i co nagle towar zniknał?

To samo.

Przepis prawny:
2. Jeżeli przedsiębiorca nie może spełnić świadczenia z tego powodu, że przedmiot świadczenia nie jest dostępny, powinien niezwłocznie, najpóźniej jednak w terminie trzydziestu dni od zawarcia umowy, zawiadomić o tym konsumenta i zwrócić całą otrzymaną od niego sumę pieniężną.

Powrót