M
ms89
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 46
Dzień dobry, mój problem dotyczy zakupu kraty graficznej przez internet od firmy która prowadzi sprzedaż online. Przy rozpakowaniu paczki zobaczyłem że pudełko jest porwane z kilku stron przy rozpakowaniu dalszym zobaczyłem że karta nie posiada żadnych folii oraz plomba była rozerwana, niezwłocznie skontaktowałem się ze sprzedawcą którego poinformowałem o zaistniałej sytuacji który po numerze przesyłki powiedział że najprawdopodobniej w magazynie doszło do pomyłki i zostało mi omyłkowo wysłana karta używana po zwrocie... Powiedziałem mu że nie ma problemu proszę przysłać kuriera na własny koszt który przywiezie mi nową kartę a ja dam mu w zamian produkt używany który dostałem kilka dni wcześniej na co sprzedawca powiedział że nie mają i nie wiedzą kiedy będą mieli nowe karty graficzne i jedynie co mi mogą zaproponować to zwrot pieniędzy albo rekompensatę za używaną kartę. Za kartę o której mowa zapłaciłem 6 500 zł sprzedawca powiedział że w wyniku rekompensaty może mi zejść 300 zł z ceny z czego nie jestem zadowolony ponieważ widziałem że na outlecie takie karty kosztowały maksymalnie do 6000 więc zaproponował mi zwrot kosztów w zamian za zwrot karty na co nie chce się zgodzić ponieważ ta karta to towar deficytowy i w tej chwili najtaniej można ją kupić za 8000 zł dzwoniłem do rzecznika praw konsumenta to powiedział mi że sprzedawca zawarł umowę z której musi się wywiązać w wyniku czego powinien przysłać mi produkt zgodny z umową czyli nową kartę graficzną ewentualnie za porozumieniem stron można ubiegać się o rekompensatę. Natomiast jak wspomniałem wcześniej sprzedawca nie chcę zrekompensować kwoty adekwatnie do rynku ani nie chce wysłać mi nowego produktu bo jak twierdzi nie posiada... Co mogę zrobić w tej sytuacji czy muszę się zgodzić na zwrot czy mogę ubiegać się przed sądem o wypełnienie umowy którą zawarłem ze sprzedawcą? Proszę o pomoc i o opinie