Zaniżona wartość majątku spadkowego

• Autor wątku Autor wątku Elczako
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Elczako

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Kilka miesięcy temu zmarł mój brat, jego żona rozpoczeła postępowanie spadkowe. Po ustaleniu wszystkich spadkobierców, sąd rozpoczął ustalenie podziału spadku.
Żona brata rażąco zaniżyła wartość spadku. Uwzględniła jedynie mieszkanie, które brat wniósł do małżeństwa. Nie zostały uwzględnione ruchomości takie jak samochód, konta bankowe itd.
Chce zakwestionować skład majątku spadkowego oraz jego wartość. Proszę o poradę co powinienem w takiej sytuacji zrobić?

Czy wystarczy wniosek do sądu/komornika o spis inwentarza? Czy może najpierw trzeba poinformować o tym sąd, a dopiero później wystąpić o spis?
Szukałem na forum informacji w przyklejonych tematach, ale nie znalazłem odpowiedzi.
Dodatkowo chciałem zapytać, jaki może być szacunkowy koszt prowadzenia takiej sprawy przez adwokata w Warszawie.

Pozdrawiam

Po ustaleniu wszystkich spadkobierców, sąd rozpoczął ustalenie podziału spadku.
Czyli ktoś wystąpił z pozwem o dział spadku, czy też nadal trwa postępowanie spadkowe?
Brat miał dzieci?

Żona brata wystąpiła z pozwem, brat nie miał dzieci
Ustalono spadkobierców tj. rodzeństwo brata. Obecnie trwa ustalanie wartości majątku spadku, na podstawie tego co podała żona brata.

Nie odpowiedziałeś na pytanie - czy to postępowanie spadkowe, czy dział spadku.
Jedno jest pewne, gdy zostanie złożony wniosek o dział spadku, otrzymasz jego odpis z sądu. Sąd powinien zobowiązać Cię do zajęcia stanowiska w sprawie w określonym terminie i do złożenia własnych wniosków i dowodów. To jest czas by podnieść, że pozew nie obejmuje całości majątku spadkowego a jego wartość nie odzwierciedla cen rynkowych(ewentualny zarzut). Możesz wnieść o sporządzenie spisu inwentarza gdy nie wiesz co wchodzi w skład spadku i nie znasz wartości majątku (spis kosztuje, rzeczoznawcy też - zapłacisz). Jak sąd rozpatrzy wniosek o spis pozytywnie, to postępowanie o dział powinno zostać zawieszone, do czasu sporządzenia spisu.

Samo postepowanie spadkowe ma jedynie na celu ustalenie kto dziedziczy i w jakim ułamku. Sąd na tym etapie nie rozstrzyga co podlega dziedziczeniu i jaka jest wartość poszczególnych składników majątku spadkowego.
Ustalono spadkobierców tj. rodzeństwo brata.
Żona nie dziedziczy?

Przepraszam, nie zrozumiałem pytania. Chodziło oczywiście o dział spadku.

Żona dziedziczy, oprócz żony rodzeństwo brata.

Powrót