Zanoszenie zwolnienia

• Autor wątku Autor wątku RafałSt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RafałSt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Wczoraj, tj 22.04.2014r. miałem się stawić w PUP do podpisu, niestety ale byłem cały dzień w innym mieście na kontroli dentystycznej po wyrwaniu zęba (ósemka urosła mi poziomo). Przez swoje gapiostwo zapomniałem wziąć zwolnienia za ten dzień, a mój lekarz rodzinny przyjmuje dopiero od godziny 15, da mi to zwolnienie za 22.04.2014r. ale nie dam rady zanieść go już dziś. Czy w takim razie potrzebuje zwolnienia za 22 i 23? Czy też mam kilka dni na doniesienie takiego zwolnienia? W PUP twierdzą, że muszę mieć w takim wypadku zwolnienie na oba te dni, ale z tego co pamiętam na doniesienie zwolnienia jest do 3 dni.

Musisz usprawiedliwić swoją nieobecność w dniu 22.04. Jeśli posiadasz na ten dzień zwolnienie lekarskie i przedłożysz je w PUP w ciągu tych 7 dni, to nie ma podstaw, aby PUP żądał usprawiedliwienia nieobecności przez kolejne dni po dniu stawiennictwa. To nie PUP decyduje o twoim stanie zdrowia. Skoro lekarz uznał, że tylko 22.04. byłeś niezdolny do pracy, to PUP nie może wymagać zwolnienia na dni kolejne. Twoim obowiązkiem jest dostarczyć zwolnienie przed upływem 7 dni.
Myślę, że twój PUP nadinterpretuje obowiązek usprawiedliwienia.

Powrót