ZAP-3 . Mam czy nie mam obowiązku tego składać?

• Autor wątku Autor wątku upsups
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

upsups

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam.
Czy ktoś może mi wyjaśnić jednoznacznie, najlepiej ze wskazaniem konkretnego przepisu czy zmieniając jednocześnie adres zameldowania i zamieszkania (oba adresy tożsame) mam obowiązek składać ZAP-3? Zgodnie z tym co czytam na necie, obowiązek dotyczy zmiany adresu zamieszkania. Jeśli zmienia się adres zameldowania to US dostaje info z PESEL i nic nie muszę składać. US wszczął postępowanie w sprawie niezłożenia ZAP-3 przeze mnie argumentując , że zmienił się także adres zamieszkania (mieszkam pod adresem meldunkowym - raczej normalne?) więc był obowiązek złożenia tego formularza. Adres zamieszkania i zameldowania jest jeden – ten sam.

Nie ma przepisu, który by zobowiązywał cię do złożenia ZAP-3.

Podstawą prawną do złożenia ZAP-3 jest art. 9 ust. 1d ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników, który stanowi że:

Przepis prawny:
1d. W przypadku zmiany adresu miejsca zamieszkania przez podatnika będącego osobą fizyczną mającą identyfikator podatkowy, o którym mowa w art. 3 ust. 1, nieprowadzącą działalności gospodarczej lub niebędącą zarejestrowanym podatnikiem podatku od towarów i usług, za dokonanie aktualizacji uznaje się podanie przez tego podatnika aktualnego adresu miejsca zamieszkania w składanej deklaracji lub innym dokumencie związanym z obowiązkiem podatkowym. Podatnicy mogą również dokonać aktualizacji adresu miejsca zamieszkania według wzoru określonego na podstawie art. 5 ust. 5.

Zauważ, że nigdzie tu nie pada ani słowo o jakimkolwiek obowiązku aktualizacji adresu. Nie pada ono także w innych przepisach tej ustawy (oczywiście w odniesieniu do osób, które nie mają obowiązku rejestracji na NIP, czyli zasadniczo PESELowców, nieprowadzących działalności gospodarczej, niezarejestrowanych na VAT oraz niebędących płatnikami).

Podaj więcej szczegółów tego postępowania - co dokładnie napisali w piśmie wszczynającym, w szczególności na jaką podstawę prawną się powołali.

TaxTex napisał:
Nie ma przepisu, który by zobowiązywał cię do złożenia ZAP-3.

Sprawa jest bardziej złożona i to jest jej kolejny wątek. Generalnie chodzi o to, że US bezprawnie dokonał zajęcia środków na moim rachunku bankowym nie udostępniając mi tytułu egzekucyjnego. Opisywałem sytuację tutaj: https://forumprawne.org/prawo-finansowe-podatkowe/866411-us-wlazl-mi-na-konto.html

Tytułu nie udostępnili po dziś dzień – żądania w tym zakresie wysyłam od sierpnia. Teraz napisali, że dostarczyli mi w trybie 44kpa na nieaktualny adres.

W uzasadnieniu napisali:

„Odnosząc się do adresu wskazanego (…) stwierdzić trzeba, że wskazanie adresu w korespondencji z Urzędem nie stanowi dowodu zamieszkania zobowiązanego pod wskazanym adresem.”

Od siebie dodam, że ten adres jest adresem zamieszkania i zameldowania figurującym w rejestrze PESEL.

„Z akt sprawy wynika zatem, że nie dopełnił Pan ciążącego na Panu obowiązku aktualizacji adresu zamieszkania. Zawiadomienie wraz z odpisem tytułu wykonawczego wysłane zostało na adres znany urzędowi, wskazany w Centralnym Rejestrze Podmiotów CRP KEP Krajowej Ewidencji Podatników”.

I jeszcze jeden cytat:

„Istota sporu ogniskuje się wokół kwestii doręczenia Panu zawiadomień oraz odpisu tytułu wykonawczego na błędny adres co w ocenie Pana nie wywołało skutków prawnych. Odnosząc się do braku doręczenia zawiadomień (…) wskazujemy, że zgodnie z art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników, osoby fizyczne, osoby prawne oraz jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej, które na podstawie odrębnych ustaw są podatnikami, podlegają obowiązkowi ewidencyjnemu. Zgodnie z art. 9. 1. podmioty, o których mowa w art. 6 ust. 1, 1a i 10, mają obowiązek aktualizowania danych objętych zgłoszeniem identyfikacyjnym przez dokonanie zgłoszenia aktualizacyjnego do naczelnika urzędu skarbowego, nie później niż w terminie 7 dni od dnia, w którym nastąpiła zmiana danych. Podmioty wpisane do Krajowego Rejestru Sądowego dokonują zgłoszenia aktualizacyjnego wyłącznie w zakresie danych uzupełniających wskazanych w art. 5 ust. 2b pkt 2. Natomiast art. 1a. art. 6 stanowi, iż podatnicy, z wyłączeniem osób fizycznych objętych rejestrem PESEL nieprowadzących działalności gospodarczej lub niebędących zarejestrowanymi podatnikami podatku od towarów i usług, oraz płatnicy podatków podlegający obowiązkowi ewidencyjnemu są obowiązani dokonać zgłoszenia identyfikacyjnego nie później niż w terminie przewidzianym do złożenia pierwszej deklaracji, zeznania, informacji bądź oświadczenia, albo wraz z dokonaniem pierwszej wpłaty podatku lub zaliczki na podatek. 3 Jak wynika z kolei z art. 9 ust. 1d, w przypadku tych osób, za dokonanie aktualizacji uznaje się podanie przez takiego podatnika aktualnego adresu miejsca zamieszkania w składanej deklaracji lub innym dokumencie związanym z obowiązkiem podatkowym. Ponadto podatnicy ci mogą dokonać aktualizacji adresu miejsca zamieszkania na stosowanym formularzu. Z powyższego wywieść należy, iż bezwzględnym obowiązkiem podatnika jest dokonywanie aktualizacji adresów zamieszkania. Zasadą wynikającą z przepisu art. 40 § 1 k.p.a. postępowania administracyjnego jest to, że pisma doręcza się stronie, a gdy strona działa przez przedstawiciela – temu przedstawicielowi. Jeżeli strona ustanowiła pełnomocnika, pisma doręcza się pełnomocnikowi. Jeżeli ustanowiono kilku pełnomocników, doręcza się pisma tylko jednemu pełnomocnikowi. Strona może wskazać takiego pełnomocnika (art. 40 § 2 k.p.a.). Strony oraz ich przedstawiciele i pełnomocnicy w toku postępowania mają obowiązek zawiadomić organ administracji publicznej o każdej zmianie swojego adresu w tym adresu elektronicznego. W razie zaniedbania tego obowiązku doręczenie pisma pod dotychczasowym adresem ma skutek prawnych (art. 41 § 1 i § 2 k.p.a.). Obowiązek powiadomienia organu o zmianie miejsca zamieszkania wynika z przepisów powszechnie obowiązującego prawa i jako taki powinien być stronom znany i przestrzegany.”

Dodam że ten bełkot prawny w znacznej części bez związku ze sprawą liczy 21 stron i w jego treści znajduje się zdanie, że organ „rozważa wszczęcie postępowania wyjaśniającego w sprawie niedopełnienia ciążącego obowiązku aktualizacji adresu zamieszkania”.

Jeśli mówimy o adresie, to urząd koresponduje ze mną przez EPUAP. Ale kluczowy dokument wysłał tradycyjnie i z niewiadomych przyczyn nie chce wysłać ponownie oraz w dalszym ciągu nie przyjmuje do wiadomości aktualnego adresu. Wszystkie pisma adresowane sa na nieaktualny adres, pomimo, że US ma tego świadomość co wynika chociażby z cytowanych powyżej fragmentów a to że docierają to tylko dlatego, że idą przez EPUAP a nie tradycyjnie pocztą. Chociaż i tak nie mam pewności, że w wersjach papierowych też czegoś nie wysyłają i uznają za doręczona w trybie 44 kpa.

Nadto, jak czytałem, zgodnie z KPA organ powinien ustalić adres strony prowadząc postępowanie i powinien przy tym działać w znacznie szerszym zakresie aniżeli samo sprawdzenie rejestru. A tutaj wystarczyło zajrzeć do danych meldunkowych w bazie PESEL.

Widzę, że urzędniki przystąpiły do kontrofensywy. Szkoda tylko że na równie chybionych podstawach ja te opisane w wątku powiązanym.

TaxTex napisał:
Zauważ, że nigdzie tu nie pada ani słowo o jakimkolwiek obowiązku aktualizacji adresu. Nie pada ono także w innych przepisach tej ustawy
upsups napisał:
Z akt sprawy wynika zatem, że nie dopełnił Pan ciążącego na Panu obowiązku aktualizacji adresu zamieszkania.
To jest obowiązek czy go nie ma? Czy może jest już taki burdel w przepisach, że można z nich wyczytać co się chce?
upsups napisał:
organ „rozważa wszczęcie postępowania wyjaśniającego w sprawie niedopełnienia ciążącego obowiązku aktualizacji adresu zamieszkania”
To już brzmi jak zawoalowana groźba karalna przekroczenia uprawnień.
upsups napisał:
lub innym dokumencie związanym z obowiązkiem podatkowym
Skoro pisząc do nich w sprawie podatkowej podajesz adres to zgodnie z tym przepisem dokonujesz obowiązku aktualizacji - moim zdaniem.
upsups napisał:
bełkot prawny w znacznej części bez związku ze sprawą liczy 21 stron
Litości! Współczuję. Ale to świadczy o strachu...
upsups napisał:
„Odnosząc się do adresu wskazanego (…) stwierdzić trzeba, że wskazanie adresu w korespondencji z Urzędem nie stanowi dowodu zamieszkania zobowiązanego pod wskazanym adresem.”
Jak mieszkasz w bloku to wykuj mieszkanie z niego a jak w domu jednorodzinnym to go wykop, koniecznie z fundamentami i zanieś do urzędu aby mieli dowód że tam mieszkasz.
Jak niby masz im wskazać adres? Jak wypełnisz i złożysz ZAP3 to też będzie korespondencja.
upsups napisał:
zgodnie z art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników, osoby fizyczne, osoby prawne oraz jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej, które na podstawie odrębnych ustaw są podatnikami, podlegają obowiązkowi ewidencyjnemu.
Tylko że ten obowiązek odnosi się do organu ewidencjonującego a nie podmiotu ewidencjonowanego. Ciebie dotyczy art. 9 ust. 1d.
upsups napisał:
dalszym ciągu nie przyjmuje do wiadomości aktualnego adresu. Wszystkie pisma adresowane sa na nieaktualny adres, pomimo, że US ma tego świadomość co wynika chociażby z cytowanych powyżej fragmentów
W przyszłości WSA im to wyjaśni. Trzeba mieć nadzieję.
upsups napisał:
zgodnie z KPA organ powinien ustalić adres strony prowadząc postępowanie i powinien przy tym działać w znacznie szerszym zakresie aniżeli samo sprawdzenie rejestru. A tutaj wystarczyło zajrzeć do danych meldunkowych w bazie PESEL.
Dokładnie tak.

qpdb napisał:
To jest obowiązek czy go nie ma? Czy może jest już taki burdel w przepisach, że można z nich wyczytać co się chce?

Dla mnie przepisy są jasne. Art. 9 ust. 1 wprost nakłada obowiązek aktualizacji danych objętych zgłoszeniem na podatników i płatników Z WYŁĄCZENIEM podatników nieprowadzących działalności gospodarczej, niezarejestrowanych na VAT, ani jako płatnicy ZUS (dla uproszczenia nazwijmy ich sobie "osobami prywatnymi").

Zresztą, osoby prywatne nie składają w ogóle zgłoszenia identyfikacyjnego. Nie mają takiego prawa, nie mówiąc o obowiązku (art. 5 ust. 2a ustawy). Zatem nie mieliby czego aktualizować.

Wynika z tego niezbicie, że podatnicy, którzy nieprowadzą działalności gospodarczej i nie są VATowcami i nie są płatnikami ZUS NIE MAJĄ obowiązku aktualizacji danych.

Taki podatnik, osoba prywatna, ma obowiązek podać aktualny adres zamieszkania jeżeli składa deklarację podatkową. Ale jeśli akurat przez jakiś okres nie składa deklaracji (bo np. nie miał żadnych dochodów), to żadnego obowiązku aktualizacji adresu, w tym przez ZAP-3, nie ma. ZAP-3 jest tylko opcją, z której podatnicy MOGĄ skorzystać. Słowo "mogą" pada wprost w art. 9 ust. 1d ustawy.

Wszelkie straszenie przez urzędników rzekomą odpowiedzialnością za naruszenie obowiązku aktualizacji danych adresowych to jakaś prawna ale i etyczna katastrofa. Takie postraszenie podatnika, "żeby nie fikał".

Nie wiem na ile OP chce iść z urzędnikami na noże, ale ja bym po takim piśmie odpisał, że ŻĄDAM wszczęcia takiego postępowania, bo chcę ponieść odpowiedzialność. I niech mi wskażą wprost w jakim terminie niby miałem obowiązek ten adres zaktualizować. Dla przedsiębiorców - jest 7 dni. Wprost w ustawie napisane. A ile ustawa przewiduje dla osób prywatnych?

TaxTex napisał:
Zresztą, osoby prywatne nie składają w ogóle zgłoszenia identyfikacyjnego. Nie mają takiego prawa, nie mówiąc o obowiązku (art. 5 ust. 2a ustawy). Zatem nie mieliby czego aktualizować.

Szczerze mówiąc zaciekawił mnie temat i znalazłam inną dyskusję na konkurencyjnym forum więc pewnie linka nie mogę dać, w którym ktoś podawał wykładnię US w tej kwestii w odniesieniu do podatnika tam pytającego i w tamtym przypadku stwierdził że podatnik składał deklarację NIP w czasach gdy była obowiązkowa i obecnie ma obowiązek ją aktualizować - też chodzi o adres, pomimo, że jest "osobą prywatną.

Wynikało by z tego, że aby odpowiedzieć musimy poznać wiek pytającego i to czy kiedykolwiek miał nadany NIP. :wow:

Chociaż swoją drogą czy takie podejście dzielące podatników wg. kryterium wieku jest aby legalne? W końcu jesteśmy równi wobec prawa. :winko:

qpdb napisał:
Chociaż swoją drogą czy takie podejście dzielące podatników wg. kryterium wieku jest aby legalne?

Nie, nie byłoby legalne. Zresztą, musiałoby wynikać z przepisów przejściowych, a nie wynika.

Mi również się wydaje, że w tej sytuacji nie masz obowiązku składania ZAP-3, ale fakt pozostaje taki, że te przepisy są tak napisane, że każdy może inaczej to zinterpretować i z tego względu chyba US teraz upiera się przy swoim. W takiej sytuacji ja bym chyba skorzystała z pomocy firmy, która jest biegła w prawach finansowych.[...] .

Ostatnią edycję dokonał moderator:
archibald23 napisał:
W takiej sytuacji ja bym chyba skorzystała z pomocy firmy, która jest biegła w prawach finansowych.[...] .
Po co forum i jego użytkownicy skoro można użyć bota który będzie automatycznie udzielał takich porad. Będą dobre w odpowiedzi na każde pytanie. Tylko czy coś wnoszą?

Powrót