Zapewnienie lokalu eksmitowanemu w umowie najmu okazjonalnego

• Autor wątku Autor wątku Mlody87k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mlody87k

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Cześć,
zostałem poproszony o możliwość podania mojego mieszkania w umowie najmu okazjonalnego jako 'rezerwowego' w przypadku eksmiji itp. W związku z tym mam parę pytań:
1. Czy zgadzając się na to mam potem obowiązek przyjąć takiego eksmitowanego lokatora? Jak to może być wyegzekwowane? Czy mam prawo odmówić?
2. Czy w przypadku eksmisji sąd upewnia się, że eksmitowany trafi do wskazanego lokalu czy to tylko przykrywka żeby móc wyrzucić takiego lokatora na bruk?
3. Czy mam obowiązek przyjąć takiego lokatora po wygaśnięciu/wypowiedzeniu umowy najmu czy to dotyczy tylko eksmisji?
4. Czy eksmitowany ma prawo dochodzić potem prawa do zamieszkania w moim mieszkaniu na drodze sądowej po tym jak został eksmitowany?
5. Doczytałem też, że konieczność eksmitowanego dotyczy również małżonka i dzieci. Czy to prawda?
6. Czy mogę poprosić tą osobę o podpisanie dodatkowego dokumentu gdzie my będziemy stronami, w którym zrzeka się prawa do wprowadzenia do mojego mieszkania w przypadku eksmisji? ;)

Chciałbym zrobić komuś przysługę ale boję się wejść na minę. Pomóżcie proszę.

Ostatnia edycja:
1. Musisz go przyjąć, o ile nie wycofasz wcześniej oświadczenia ze zgodą.
2. To nie jest przykrywka. Komornik eksmituje lokatora do Twojego lokalu w razie konieczności.
3. Dotyczy eksmisji.
4. On tego prawa nie dochodzi. Ono wynika z ustawy na skutek Twojej zgody.
5. To zależy, jak będzie to ujęte w oświadczeniu, które składasz jako osoba przyjmująca eksmitowanego.
6. Nie. Moc prawną będzie miało oświadczenie, które będzie złożone w formie aktu notarialnego.

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedzi.

Lewanna napisał:
1. Musisz go przyjąć, o ile nie wycofasz wcześniej oświadczenia ze zgodą.

Czy ustawa precyzuje jakiś termin kiedy można wycofać taką zgodę? (sam nie znalazlem takiego czego). Czy muszę zrobić to najpóźniej dzien przed eksmisja?

Mlody87k napisał:
Czy ustawa precyzuje jakiś termin kiedy można wycofać taką zgodę? (sam nie znalazlem takiego czego). Czy muszę zrobić to najpóźniej dzien przed eksmisja?

Czy naprawde myslisz, ze to jest takie proste? Kazdy by zawieral wtedy takie bzdurne umowy i sie wycofywal w przypadku gdyby mialo sie to wydarzyc ;)

Dziekuje Wam za odpowiedzi:)

Powiedzcie jeszcze prosze jak odwolac ewentualnie taka zgode? Wystarczy w formie pisemnej poinformowac najemce?

Witam,
Proszę o pomoc w następującej sprawie:
Moja matka dostała wezwanie do wydania lokalu oraz do zapłaty zaległości za bezumowne korzystanie z lokalu.
Pytanie brzmi:
1. Czy mogą matkę wyrzucić na bruk czy muszą jej zapewnić lokal socjalny?
2. Czy ja jako córka mogę być pociągnięta do spłaty zadłużenia?
Pozdrawiam serdecznie:)

1. Na bruk nawet komornik nie eksmituje. W ostateczności do schroniska dla bezdomnych. O przyznaniu lokalu decyduje sąd w wyroku o eksmisję.
2. To zależy. Potrzebny dokładny opis a nie jedno zdanie.

19-08-2020, 17:38
wiegol
Stały bywalec

Domyślnie RE: Zapewnienie lokalu eksmitowanemu w umowie najmu okazjonalnego
1. Na bruk nawet komornik nie eksmituje. W ostateczności do schroniska dla bezdomnych. O przyznaniu lokalu decyduje sąd w wyroku o eksmisję.
2. To zależy. Potrzebny dokładny opis a nie jedno zdanie.

Od czego to zależy , jakie info jest potrzebne?

Czy bylas tam zameldowana w mieszkaniu matki ? czy mieszkalas z nia czasowo lub w czasie kiedy powstaly dlugi ?

To mieszkanie komunalne ?

pdanielak
Stały bywalec

Domyślnie RE: Zapewnienie lokalu eksmitowanemu w umowie najmu okazjonalnego
Czy bylas tam zameldowana w mieszkaniu matki ? czy mieszkalas z nia czasowo lub w czasie kiedy powstaly dlugi ?

To mieszkanie komunalne ?

Tak jest to mieszkanie komunalne, Ja nie byłam tam zameldowana ale mój brat był 2 lata,
matka ukrywała to że jest dług, dopiero po latach sie dowiedzieliśmy jak jest wezwanie, brat mówił, że jak go meldowała to musiał jakaś wiekszą kwotę wpłacić, ale nie pamieta co i ile bo to dawno było

Halis2501 napisał:
Ja nie byłam tam zameldowana ale mój brat był 2 lata

Bardziej od meldunku istotne jest, kto z dłużnikiem zamieszkiwał w tym lokalu?

Brat mieszkał tam z żona 2 lata

matka teraz dostała wezwanie do natychmiastowego opuszczenia lokalu oraz wpłaty zadłużenia, brak wpłaty skutkować będzie przeprowadzeniem eksmisji i zajęciem mienia :

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W takim razie to także sąd oceni.

Kodeks cywilny:

Art. 688[1] [Odpowiedzialność za zapłatę czynszu]
§ 1. Za zapłatę czynszu i innych należnych opłat odpowiadają solidarnie z najemcą stale zamieszkujące z nim osoby pełnoletnie.
§ 2. Odpowiedzialność osób, o których mowa w § 1, ogranicza się do wysokości czynszu i innych opłat należnych za okres ich stałego zamieszkiwania.

Nie pisz postów jeden pod drugim. Używaj opcji EDYTUJ.

co można na tym etapie zrobić?

jak dobrze zrozumiałam będzie sprawa w sądzie ? czy po prostu dostanie nakaz eksmisji i co kiedy nie wpłaci kwoty zadłużenia?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Uregulować zadłużenie i starać się nie dopuścić do eksmisji, albo czekać biernie na rozwój wypadków.
Dług rośnie, odsetki także... Dojdą koszty sądowe, komornicze, prawnicze, utrata mieszkania i może być bardzo źle.

Powrót