zapis na staż

• Autor wątku Autor wątku kacior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kacior

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, chciałbym się dowiedzieć, kiedy mogę się zapisać? Teraz skończyłem naukę, mam już świadectwo ukończenia LO. Mogę już teraz się zapisać? Czy przez okres wakacji nie mogę jeszcze? Tak dzisiaj usłyszałem, a nie chcę na darmo jechać.

A gdzie się Pan chce zapisać? Tzn. czy ten staż organizowany jest przez PUP czy przez inną instytucję?

Ostatnia edycja:
Żeby móc skorzystać ze stażu organizowanego przez UP trzeba:
1. być osobą bezrobotną (zgodnie z definicją zawartą w art. 2 ust. 1 pkt. 2 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy - http://www.psz.praca.gov.pl/main.php?do=ShowPage&nPID=867685&pT=details&sP=CONTENT,objectID,873075)
2. zakwalifikować się do grupy osób, które mogą skorzystać ze stażu (art. 49 lub 53 ust. 1 pkt 2 w/w ustawy).
Na podstawie świadectwa ukończenia liceum można się zarejstrować jako osoba bezrobotna. Ale o tym czy zostanie Pan skierowany na staż orzeknie UP badając Pana sytuację na rynku pracy i możliwości podjęcia zatrudnienia bez pomocy finansowej PUP. Osobiście szczerze wątpię w istnienie jakichkolwiek "zapisów na staż".

Ostatnia edycja:
Można też spróbować troszkę inaczej...
1. rejestracja u UP
2. znalezienie zakładu pracy który przyjmie Cię na staż (wówczas to oni występują o przyznanie stażysty)
3. czekanie na decyzję UP

Możliwe, że źle się wyraziłem, może inaczej to się nazywa niż "zapis", dopiero co wchodzę w tą dorosłość. Jak mi tłumaczono to będzie tak robione, że zarejestruje się jako bezrobotny w UP, a już ten przedsiębiorca czy jak tą osobę nazwać, składa imienne zapotrzebowanie. Tak mi to tłumaczono, ale ja tylko parafrazuje i możliwe, że coś pokręciłem.

pani kowalska napisał:
Można też spróbować troszkę inaczej...
(...) znalezienie zakładu pracy który przyjmie Cię na staż (wówczas to oni występują o przyznanie stażysty (...)

Wystąpienie zakładu pracy nic nie da, jesli bezrobotny nie będzie spełniał ustawowych przesłanek do skierowania na staż. Aby odbyć staż należy BEZWZGLĘDNIE zakwalifikować się do grupy osób, które UP może na niego skierować(zgodnie z 49 lub 53 ust. 1 pkt 2 wspomnianej wyżej ustawy).

kacior, czy spełnia Pan w/w warunki?

Ostatnia edycja:
oczywiście że nigdy nie ma pewności iż decyzja urzędu pracy co do przyznania stazu będzie pozytywna... część staży ruszyła około marca (w zależności od regionu) dlatego może warto zorientować się w urzedzie (nawet tel) czy w tym okresie roku staże są nadal przyznawane....
ponadto wybór organizatora stażu... jeśłi korzystał już z pomocy UP (miał wcześniej stażystów i ich nie zatrudniał po upływie stażu, wówczas nawet jeśli Ty spełniasz wszystkie przesłanki to dany pracodawca może uzyskać odmowę)

Witam ponownie
Byłem w biurze pracy, zarejestrowałem się jako bezrobotny, a kiedy się zapytałem o staż to mi pani powiedziała tak, cytuje: "u nas na staż można przyjść po 3 miesiącach od zarejestrowania". Nie wiem jak mam to odbierać, bo jak słyszałem to nikt nie musiał czekać tyle czasu. Może pomyślała, że chcę na staż do biura pracy. Jak z tym jest?

(...) Nie wiem jak mam to odbierać, bo jak słyszałem to nikt nie musiał czekać tyle czasu. Może pomyślała, że chcę na staż do biura pracy. (...)
Myślę, że właśnie o to chodziło. Szkoda, że nie dopytał Pan na miejscu.
Ale spróbuję pomóc. Podaję grupy osób, które kwalifikują się do odbycia stażu:
- bezrobotny do 25 roku życia
- bezrobotny długotrwale,
- bezrobotnypo zakończeniu realizacji kontraktu socjalnego,
- kobieta, która nie podjęła zatrudnienia po urodzeniu dziecka,
- bezrobotny powyżej 50 roku życia,
- bezrobotny bez kwalifikacji zawodowych
- bezrobotny bez doświadczenia zawodowego,
- bezrobotny bez wykształcenia średniego,
- bezrobotny samotnie wychowujący co najmniej jedno dziecko do 18 roku życia,
- bezrobotny, który po odbyciu kary pozbawienia wolności nie podjął zatrudnienia,
- bezrobotny niepełnosprawnym,
- bezrobotny w okresie 12 miesięcy od dnia określonego w dyplomie, świadectwie lub innym dokumencie poświadczającym ukończenie szkoły wyższej, który nie ukończył 27 roku życia.
Proszę na podstawie w/w kryteriów napisać ile Pan ma lat, jakie wykształcenie (chodzi o poziom i kierunek), jakieś ukończone kursy, szkolenia dodatkowe (np. prawo jazdy), czy kiedykolwiek Pan pracował, a jeśli tak to jak długo itd.

Ostatnia edycja:
Należy pamiętać o najważniejszym.
Jeśli PUP nie ma funduszy na stypendia stażowe, to można spełniać wszelkie wymagane warunki i nie otrzymać skierowania.

Witam, chciałbym się dowiedzieć czy mógłbym po raz drugi podjąć staż organizowany ze środków europejskich? Pierwszy staż odbyłem rok temu bez żadnych zastrzeżeń.

Kosssz napisał:
Podaję grupy osób, które kwalifikują się do odbycia stażu:
- bezrobotny bez doświadczenia zawodowego
To dlaczego ja musiałem czekać rok od zarejestrowania w PUP, aż nabędę status długotrwale bezrobotnego, by doradcy klienta zaczęli mi składać oferty stażu?
Druga sprawa: na stażu organizatorzy wymagają posiadania umiejętności, które dopiero powinny być na nim nabywane i mnie odrzucają. Po 7 odrzuceniu nawet doradcy klienta przestali mi cokolwiek oferować. Gdzie to można zaskarżyć? Urząd pracy ani wojewoda nie reagują na te nieprawidłowości.

Może dlatego, że post, do którego się odnosisz, został napisany prawie 14 lat temu i coś się zmieniło od tamtego czasu...

Powrót