zapis testamentowy - zagadka?

• Autor wątku Autor wątku massa50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

massa50

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam pytanie odnosnie zapisu testamentowego:
- czy zapis testamentowy moze odnosic sie w tresci do całego majatku bez sprecyzowania konkretnych rzeczy, przedmiotow ustanowionych na rzecz zapisobiorcy "zapisuje caly swoj majatek osobie xxx"

dzieki za odpowiedz

Witam
W internecie znalazłem ze jako zapis musi byc ustanowiona konkretna rzecz:
===========================================================
Co może być przedmiotem zapisu:

1) zobowiązanie do przeniesienia własności i wydania rzeczy oznaczonej co do gatunku lub co do tożsamości, lub ustanowienia prawa rzeczowego,

2) obowiązek przekazania określonej ilości pieniędzy, lub ustanowienie renty,

3) przelew wierzytelności,

4) umorzenie długu.
==============================================================
jak nalezy traktowac w tym momencie sformułowanie "cały mój majątek", gdzie nie jest sprecyzowany konkretny przedmiot??

polecam lekturę Księgi czwartej KC - Spadki..... nie ma tam takiego wymogu....

massa - jesli testament zawiera tylko zwrot : "zapisuje caly swoj majatek osobie x" to sad przyjmie ze to nie jako zapis tylko jako zwykle powolanie do spadku - normalne dziedziczenie z testamentu.

witam, dzieki za odpowiedz,

Interesuje mnie jeszcze jedna kwestia, jezeli spadkodawca byl udzialowcem w nieruchomosci (1/3 udzialu po zmarlej zonie, oraz 1/2 czesci wynikajacej ze wspolwlasnoci) czy moze testator rozporzadzac takim udzialem w formie zapisu testamentowego o ktorym wspominam powyzej (zapisuje caly swoj majatek), jezeli zgodnie z art. 1036 kc. potrzebna jest zgoda pozostalych udzialowcow (dwoch synow) do rozporzadzenia swoim udzialem.

Dzieki za podpowiedz.

Przepis dotyczy sytuacji w której pozostali spadkobiercy zbyli by udziały w nieruchomości osobie trzeciej. Można dochodzić na podstawie powyższego przepisu o uznanie umowy za bezskuteczną.

Tutaj mamy do czynienia z powolaniem do dziedziczenia.

Przepis art. 1036 nie ma w ogole zastosowania.

Powrót