Zapis w umowie dotyczącej projektu graficznego

• Autor wątku Autor wątku plati
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

plati

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
proszę o pomoc w sprawie umowy o wykonanie projektu graficznego bannera reklamowego.
Wykonuję i sprzedaję projekt. Nie zezwalam na jakiekolwiek edytowanie tego projektu. Klientowi dostarczam pliki jpg i pdf do publikacji w Internecie oraz do przygotowania wydruków projektu.

W umowie zawarłem zapis:

Wykonawca zezwala Zamawiającemu na powielanie projektu bannera w niezmienionej szacie graficznej, na drukowanie, publiczne udostępnianie, na zamieszczanie go w formacie JPG na dowolnie wybranych przez Zamawiającego stronach internetowych oraz na załączanie w e-mailu – w dowolnej ilości.

Klient natomiast upiera się przy następującym zapisie:

Nabywca może wykonywać w nieograniczonej liczbie wydań, wznowień i edycji dzieła przy użyciu wszystkich istniejących lub powstałych w przyszłości nośników i technologii bez żadnych ograniczeń w tym zakresie do celów reklamowych lub promocyjnych niezależnie od przedmiotu i celów takiej promocji w kraju i za granicą, a także może przenosić je na osoby trzecie.

Czy taki zapis byłby dla mnie niekorzystny skoro nie pozwalam na edytowanie projektu?
Czy pozostać przy swoim zapisie, czy może coś do niego dopisać?

Będę wdzięczny za każdy komentarz.

Pozdrawiam

pola eksploatacji

witam

jeśli przyjmiemy, ze twój projekt jest utworem to przenosząc prawa do jego wykorzystywania w umowie powinny być wskazane pola eksploatacji, na których może być wykorzystywany.

dokonywanie zmian, przeróbek, adaptacji itp. (opracowanie) jest tzw. prawem zależnym i wymaga udzielenia zgody twórcy, chyba że w umowie postanowiono inaczej.

zgoda na dokonywanie zmian, lub, nawet dalej idąca, zgoda na udzielanie zezwoleń stanowią odrębne pola eksploatacji.

sytuacja jest taka, że nabywca praw chce z reguły wykorzenić twórcę z majątkowych praw autorkich. nie dotyczy to praw osobistych, np. autorstwo dzieła.

część przedstawicieli doktryny uważa, że wyraźne wymienienie w umowie pól eksploatacji moze dotyczyć również "wszystkich pól eksploatacji" znanych lub dostępnych w chwili zawierania umowy. - art. 41 pr. aut.

pozdrawiam

p.s. chętnie rozwinę wątek, ale droga mailową, ponieważ nie mam czasu na pisanie na forach

Powrót