Zapis w umowie zlecenie

• Autor wątku Autor wątku maverickwwa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maverickwwa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,
Może mi ktoś wyjaśnić zapis umowy?
'zleceniodawca ma prawo nie wypłacać wynagrodzenia w sytuacji, w której Zleceniobiorca podpisze mniej niż 1 umowę, która zostanie sfinansowana w minimum 30%'

Może mi ktoś powiedzieć o co chodzi? Jak mniej niż jedna umowa może zostać sfinansowana w minimum 30%? Jak mam rozumieć ten zapis? W lutym nie miałem podpisanej umowy ale za to sfinansowaną w 60 procentach umowę ze stycznia i pracodawca nie chce wypłacić mi wynagrodzenia.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Art. 353^1 Kodeksu cywilnego, umowa jest dwustronna, każda ze stron podpisując wyraża zgodę na warunki zawarte w umowie. Pisząc w skrócie, nikt Ciebie nie zmusza do zawierania niekorzystnej umowy.

No tak.
Ale wyjaśni mi ktoś ten zapis? Jak można mieć mniej niż jednæ umowę wpłacona w minimum 30%?
Chodzi mi o sens zapisu.
Jak zdążył mi się dawno temu podobny okres ale przyszła wpłata od klienta z miesiąca wcześniej minimum 30% to płacili bez gadania.

Nie Ci to wytłumaczy strona, która narzuca taki warunek, Ty nie masz obowiązku na niego godzić się i podpisywać taką umowę.

Ja nie chcę aby mi ktoś z firmy tłumaczył co to znaczy bo już wytłumaczenie - wedle firmy- dostałem. Mi chodzi o to jak to prawnie i logicznie wygląda. po co mam stronę pytać o co chodzi jak jednym razem przepis jest traktowany inaczej a drugim inaczej.

To nie jest przepis, to tylko element umowy na który się zgodziłeś.

Nie odpowiada mi Pan na pytanie. Pytam co ten zapis oznacza. A Pan odpowiada mi cały czas prawniczym przepraszam bełkotem bez odpowiedzi na moje pytania. To że zapis jest niekorzystny to małe dziecko wie. Pytanie co on oznacza finalnie patrząc na moje pytania. Jest Pan w stanie odpowiedzieć na nie czy dalej będzie powielał Pan prawniczy bełkot choć nie wiem czy ma Pan cokolwiek wspólnego z wykształceniem prawniczym.

maverickwwa napisał:
... Pytam co ten zapis oznacza. ...
Nie wiem co poeta miał na myśli, jak już dwa razy wspomniałem, zapytaj poetę co miał na myśli. Nie zajmujemy się interpretacją zapisów umów cywilnoprawnych.

Czytaj posty ze zrozumieniem, są napisane po polsku.

Ostatnia edycja:
W umowie zlecenie może być być jakikolwiek zapis,nawet że pracujesz 24/7 a Ty albo się zgadzasz i podpisujesz,albo nie.Czego nie rozumiesz?Coś jest dla Ciebie niejasne to dopytujesz tego kto tą umowę skonstruował.Czy oczekujesz że ktoś stąd zadzwoni i zapyta"co ten zapis oznacza"?

Mam jeszcze pytanie.... W jaki sposób powinna zostać wypowiedziana umowa zlecenie zawarta na papierze?

W taki sam sposób, należy pamiętać również o regulacjach zawartych w Art. 746. KC

Dostałem wypowiedzenie wrzucone do skrzynki (bez potwierdzenia odbioru) z datą 15.02 a na kopercie stempel pocztowy 04.03.2022. 14.02 odebrano mi możliwość pracy zabierając sprzęt (mam podpisane papiery). Firma uniemożliwiła mi wykonywanie pracy. Czy mogę się czegokolwiek od nich domagać?

Powrót