Zapisana w testamencie nieruchomość a prawo do rachunku bankowego.

• Autor wątku Autor wątku Przemo66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Przemo66

Użytkownik
Odpowiedzi
247
Mam pytanie odnośnie prawa do rachunku bankowego.
Ojciec zapisał obcej osobie w spadku nieruchomość,jestem jedynym spadkobierca ustawowym( wiem o zachowku)
Sprawa jest obecnie w sądzie na etapie gdzie dostałem pismo z sądu że jestem uczestnikiem i miesiąc temu upłynął termin odpowiedzi.W piśmie strony było że oni chcą spadek w całościJak to jest ? ,wiem że na koncie była duża suma,w testamencie jest zapisana nieruchomość a strona chce całość ????
Nieruchomość nie wyczerpuje całości spadku,skąd żadna wiedzieć że na koncie jest kasa Łubnie? Tak może sobie przyznać z nieba ?? Co mogę zrobić?
Będę miał jakieś prawa do sprawdzenia konta?

Testator nie musi w testamencie rozporządzić całym swoim majątkiem - może na przykład ustanowić zapis windykacyjny. Wtedy sąd stwierdzi na sprawie o stwierdzenie nabycia spadku, że na podstawie testamentu przedmiot zapisu nabyła jedna osoba a spadek na podstawie ustawy nabyła druga osoba. Jeżeli kwota o jakiej Pan pisze jest "duża" to trzeba uznać, że spadkodawca nie rozporządził tym przedmiotem spadku a zatem trafia on do masy spadkowej i jest dziedziczony na podstawie ustawy.

Byrhtnoth napisał:
Testator nie musi w testamencie rozporządzić całym swoim majątkiem - może na przykład ustanowić zapis windykacyjny. Wtedy sąd stwierdzi na sprawie o stwierdzenie nabycia spadku, że na podstawie testamentu przedmiot zapisu nabyła jedna osoba a spadek na podstawie ustawy nabyła druga osoba. Jeżeli kwota o jakiej Pan pisze jest "duża" to trzeba uznać, że spadkodawca nie rozporządził tym przedmiotem spadku a zatem trafia on do masy spadkowej i jest dziedziczony na podstawie ustawy.
Tak kwota jest duza 100-200tys.stad moje pytania bo strona wniosla o uznanie spadku w calosci,mimo zapisu w testamencie tylko nieruchomosci.
Skad sad bedzie wiedzial ze cos jest na koncie ? a jak ja mam sprawdzic co i ile jest na koncie mojego ojca i jakie ruchy byly tam wykonywane ..

Przemo66 napisał:
Skad sad bedzie wiedzial ze cos jest na koncie ? a jak ja mam sprawdzic co i ile jest na koncie mojego ojca i jakie ruchy byly tam wykonywane ..
Może Pan zawnioskować o to by Sąd wystąpił do banku o przesłanie do akt sprawy wysokości salda na dzień otwarcia spadku i o przeprowadzenie z tego dokumentu dowodu na okoliczność ustalenia, że testament nie objął swoim zakresem przedmiotowym całego majątku zmarłego.

Byrhtnoth napisał:
Może Pan zawnioskować o to by Sąd wystąpił do banku o przesłanie do akt sprawy wysokości salda na dzień otwarcia spadku i o przeprowadzenie z tego dokumentu dowodu na okoliczność ustalenia, że testament nie objął swoim zakresem przedmiotowym całego majątku zmarłego.
Bardzo dziekuje za odpowiedz.
Skad takie zuczki jak ja,maja wiedziec ze tak mozna ;)
Czyli w innym przypadku sad przyzna wnioskodawcy wszystko ,nie majac wiedzy o zasobach konta? Przeciez to parodia.Przeciez nie dowiem sie czy nieruchomosc wyczerpala caly spadek.
Na dniach moze byc zakonczenie sprawy i co teraz.?
Czy uruchomienie spisu inwentarza przez komornika,ktory zrobilem zalatwi sprawe?

Przemo66 napisał:
Na dniach moze byc zakonczenie sprawy i co teraz.?
Sprawa pewnie tak prędko się nie zakończy skoro dopiero niedawno sąd wysłał do Pana odpis wniosku o stwierdzenie nabycia spadku a nawet jeśli to nawet prawomocne postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku może zostać uchylone.

Byrhtnoth napisał:
Sprawa pewnie tak prędko się nie zakończy skoro dopiero niedawno sąd wysłał do Pana odpis wniosku o stwierdzenie nabycia spadku a nawet jeśli to nawet prawomocne postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku może zostać uchylone.
Bardzo dziekuje.
Nadal nie rozumiem jak przecietny czlowiek moze liczyc na wymiar sprawiedliwosci.Mozna uchylic to fakt ale....skad ja sie dowiem ile bylo pieniedzy na koncie,skoro sad przyzna spadek w calosci.?
Czy w trakcie sprawy o zachowk moge sie domagac takiej informacji?

Przemo66 napisał:
skad ja sie dowiem ile bylo pieniedzy na koncie
Jest Pan uczestnikiem postępowania więc ma Pan dostęp do dokumentów gromadzonych w sprawie w tym prawo do przeglądania akt postępowania.

Byrhtnoth napisał:
Jest Pan uczestnikiem postępowania więc ma Pan dostęp do dokumentów gromadzonych w sprawie w tym prawo do przeglądania akt postępowania.
Wiem o tym ,ale musze wiedziec ile jest na koncie,a w aktach tego nie ma.Wynika to z wniosku adwokata wnioskodawcy.
"Ze z ich wiedzy nieruchomosc wyczerpuje caly majatek i wnioskuja o caly spadek".Oczywiscie to jest standartowa formuła,bez wzgledu czy tak jest czy sa [przykladowo] miliardy.

Powrót