zapisy w umowie - szkoła podstawowa prywatna - basen

• Autor wątku Autor wątku possum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

possum

Użytkownik
Odpowiedzi
82
witam, mam pytanie w sprawie umowy zawartej ze szkoła, gdzie posyłam dziecko. Jest to szkoła podstawowa prywatna na prawach szkoły publicznej, klasa 1.
Chodzi mi o to - płaci się czesne za naukę co miesiąc. W ramach zajęć obowiązkowych jest basen raz w tygodniu.
A konto tego basenu doliczają ekstra 40 zł na miesiąc za instruktora.
Pytanie - dlaczego ta kwota nie jest ujęta w czesnym skoro to sa zajęcia obowiazkowe. Niezależnie od tego czy dziecko chodzi czy nie na zajęcia (w tym miało tez dwumiesięczne zwolnienie z racji choroby) to i tak musi płacić.
Wg mnie jest to koszt ukryty ponieważ są to zajęcia obowiązkowe. Czy mogę zażądać zwrotu tej kwoty za okres 10 miesięcy? Przykładowo za inne sportowe zajęcia, które nie są obowiązkowe (akurat na nie dziecko nie uczeszcza) - raz na miesiąc, to dzieci nie płacą za instruktora. Gdzie tu logika?

basen w szkole podstawowej prywatnej niepublicznej

Witam, mam pytanie. Moje dziecko chodzi do 1 klasy SP, prywatnej o uprawnieniach publicznej. Dzieci w ramach zajęć obowiązkowych chodzą na basen (ponieważ w szkole nie mają warunków do ćwiczeń - nie mają sali gimnastycznej).
Dzieci mają wynajętego instruktora przez szkołę, ale często ten instruktor nie prowadzi zajęć (być może z oszczędności szkoły). Wtedy dzieci są same z nauczycielką (często tylko jedną) wczesnoszkolną, która stoi na brzegu i "nadzoruje" dzieci. Czy taka opieka jest wystarczająca? Czy nie musi to być wf-sta? Ewentualnie osoba z uprawnieniami instruktora na basenie (czytałam takie interpretacje, że to szczególna forma prowadzenia zajęć). Większość dzieci nie potrafi niestety pływać. A przebywają na basenie około 1m głębokości (dzieci mają około 1,2 cm)

Powrót