zapłaciłam ale na złe konto - co dalej ?

• Autor wątku Autor wątku narzyczona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

narzyczona

Użytkownik
Odpowiedzi
84
Witam

szybko przejdę do konkretu :

koleje Mazowieckie wniosły sprawę do sądu ponieważ 3 razy w ciągu roku jechałam bez biletu i sąd nakazał mi karę grzywny w wysokości 500 zł.

i tu moje gapiostwo , za które będe musiała prawdopodobnie zapłacić bo ową sumę ( karę grzywny ) zgodnie z terminem, zamiast na konto Sądu wpłaciłam na Koleje Mazowieckie z adnotacją " zapłata za karę grzywny w wysokości 500zł za sprawe nr .... ".

po kilku miesiącach przyszło pismo od komornika ( wyznaczonego przez sąd do sciągnięcia kary grzywny ) z ponagleniem do zapłaty
powiedziałm ,że zapłaciłam ale jak przejrzałam rachunki to zorientowałam się ,że na złe konto wpłaciłam .

Zadzwoniłam do Kolei M. i ksiegowała na drugi dzień przelała te omyłkowo wpłacone im pieniądze a do Sądu wysłałam pismo , w którym opisałam całą sytuację .

ale teraz owy komornik , który został wcześniej wyznaczony przez Sąd chce spłaty swojej prowizji / części - czy jak to się fachowo nazywa .

pytanie moje brzmi : czy muszę zapłacić komornikowi tą kwotę skoro ja nie uchylałam się od zapłaty tylko pomyliłam numery kont ????

bardzo proszę o szybką odpowiedź ....

Pani nie zapłaciła grzywny w terminie. Grzywna miała być wpłacona na rachunek sądu, a nie na rachunek innych osób (równie dobrze mogłaby Pani twierdzić, że nie uchylała się od zapłaty grzywny, ale przez pomyłkę przekazała ją na konto swojego chłopaka). Grzywnę można uważać za zapłaconą najwcześniej w momencie, gdy Koleje Mazowieckie przekazały tą kwotę na rachunek Sądu.

czyli rozumiem ,że muszę zapłacić prowizje komornikowi ?:mad:

Tak. Nie prowizję a opłatę stosunkową określoną w art. 49 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji.

Powrót