Zapłaciłam komornikowi za dużo i co dalej?

• Autor wątku Autor wątku mayasun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mayasun

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Już po ugodzie z wierzycielem oraz zawieszeniu postępowania egzekucyjnego wpłaciłam 600 zł na konto komornika na poczet wszelkich jego dodatkowych kosztów, póki miałam w rozdysponowaniu środki finansowe. Komornik naliczył swoje 5% od zapłaconej wierzycielowi części długu, była to kwota około 200zł, która nie mogła zostać pobrana z przedpłaconych 600zł, bo ta kwota wpadła w tzw. "pulę dla wierzyciela" OK, przełknęłam to i zapłaciłam te 200zł. Ale co stanie się z moimi 600zł, które przedpłaciłam, jeśli rozlicze się już z wierzycielem i pokryję wszelkie koszty komornicze?

Proszę ściślej..
postępowanie egz. zostało zawieszone na wniosek wierzyciela, następnie dłużnik dokonał wpłaty kwoty 600 zł, kolejno wierzyciel złożył wniosek o umorzenie postępowania, komornik obliczył 5% od kwoty pozostałej do zapłaty.
Rozumiem, że dokonała Pani spłaty zadłużenia do rąk wierzyciela?
Za dużo Pani wpłaciła ( źle obliczyła)....?
z czego wynika nadpłata, z tego, że równocześnie wpłacała Pani do komornika i do wierzyciela?

dogadałam się z wierzycielem, zapłaciłam wierzycielowi określoną kwotę, po czym ten zawiesił postępowanie. Ale kwota długu nie jest jeszcze spłacona w całości, jednak będę spłacać kasę wierzycielowi a nie komornikowi.

Nie wiedząc jaką kwotę będzie chciał ode mnie komornik jako koszty postępowania, koszty dodatkowe itp. bo nie znam sie na tym, wpłaciłam komornikowi 600 zł z zaznaczeniem, że to jest kasa na poczet jego kosztów. Po czym dostałam pismo, iż komornik chce ode mnie 200zł będące "prowizją" 5% wyegzekwowanej kwoty, czyli tej którą póki co wpłaciłam wierzycielowi.

Zadzwoniłam do komornika mówiąc, iż wpłaciłam im na konto 600zł i żeby te 200 zł pobrali sobie z tych 600. Okazało się iż tak nie mogą, bo dług jest niespłacony i ta kasa jest w puli do przekazania wierzycielowi.

I teraz zakładając iż całą kwotę spłacam wierzycielowi, czyli komornik nie będzie musiał przekazywać tych 600 zł. Naliczy jedynie kolejne 5% od wpłaconej pozostałej kwoty, czyli około 200zł. To co stanie się z tą nadpłatą, czyli tymi 600zł?

A wpłaciłam te 600zł, bo wiedziałam, że komornik będzie naliczać jakieś tam prowizje. A że akurat miałam pieniądze i wiedząc, że z mojego konta mogą się upłynnić na codzienne potrzeby, to wpłaciłam komornikowi akonto. I sądziłam, że będzie je pobierać sobie z tych wpłaconych pieniędzy. Okazało się jednak inaczej.

komornik może pobrać 5% od kwoty pozostałej do zapłaty w momęcie wydania postanowienia o kosztach, czyli po zakończeniu postępowania..kwotę 600 zł którą wpłaciła pani na konto komornika po zawieszeniu postępowania powinna zostać przekazana na depozyt sądowy
( po potrąceniu opłaty 15% oraz kosztów, zaliczek wierzyciela powstałych w sprawie). Komornik nie może w trakcie trwania post. egz. zaliczyć całej wpłaty dłużnika na swoją opłatę i koszty (chyba, że wynoszą one właśnie taką kwotę lub ją przewyższają). komornik ponbiera opłatę proporcjonalnie do wyegzekwowanego świadczenia..W przypadku gdy wpłaca Pani pieniądze równocześnie do wierzyciela i do komornika musi się Pani liczyć z tym, że może dojść do faktycznej ''nadpłaty''w sprawie. Komornik egzekwuje zgodnie z wnioskiem wierzyciela, więc w przypadku braku wniosku o ograniczenie egzekucji o kwotę wpłat bepośrednich egzekucja prowadzone jest w oparciu o stan zadłużenia, który jest zgodny z tytułem wykonawczym i wnioskiem wierzyciela..ewentualne roszczenia z tytułu ''nadpłaty'' może Pani kierować jedynie do wierzyciela opierając swoje roszczenie na bezpodstawnym wzbogaceniu..

Talib220 napisał:
kwotę 600 zł którą wpłaciła pani na konto komornika po zawieszeniu postępowania powinna zostać przekazana na depozyt sądowy
( po potrąceniu opłaty 15% oraz kosztów, zaliczek wierzyciela powstałych w sprawie)
Nie mogę się z tym zgodzić.
Komornik w trakcie zawieszonego postępowania nie dokonuje jakichkolwiek czynności egzekucyjnych. Nie może również rozksięgowywać wpłat.
Tak kwota 600zł idzie na depozyt sądowy, ale w całości a nie po rozliczeniu opłaty lub kosztów.

przełknęłam już to, że te 600 zł jest w depozycie. jednakże jeśli rozliczę się z wierzycielem na "czysto" wówczas wniosek o egzekucję zostaje wycofany, tudzież egzekucja ostaje zakończona, wiec nie ma podstaw do przekazania tych środków. Więc co stanie sie z tymi 600zł jeśli nie zostaną przekazane wierzycielowi?

Powrót