Zapłaciłem karta i nie wziąłem paragonu za towar

• Autor wątku Autor wątku swinio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

swinio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, tak jak w temacie, kupiłem dzisiaj słuchawki w sklepie z elektroniką. Bardzo się spieszyłem wiec zapłaciłem karta i nie wziąłem paragonu. Słuchawki okazały się być uszkodzone, co sprawdziłem dopiero w domu 100 km od sklepu. Czy istnieje jakaś realna szansa wymiany uszkodzonego towaru? Nie chce jechać na darmo 100 km żeby usłyszeć ze nie ma mowy o wymianie. Z banku mogę wziąść potwierdzenie transakcji, czy będzie ono wystarczającym dowodem zakupu?
Pozdrawiam

W sklepie możesz na podstawie dowodu zapłaty złożyć reklamację żądając wymiany. Nie wiem tylko czemu chcesz jechać sto kilometrów zamiast załatwić to przesyłką pocztową.

Dzwoniąc na infolinię powiedziano mi ze musze porozmawiać z kierownikiem i to od niego będzie zależało czy się zgodzi na wymianę czy nie. Wydaje mi się że potwierdzenie przelewu jest dość mocnym dowodem zakupu.

Napisz zgłoszenie reklamacyjne (nie odstąpienie od umowy) z opisaniem wady i żądaj wymiany i zwrotu kosztów przesyłki. Wyślij wraz ze słuchawkami przesyłką poleconą do sklepu. Podaj wyłącznie adres do korespondencji listownej, zwiększa to Twoją szansę na przekroczenie przez sklep terminu 14 dni na odpowiedź. Potrzebnych szczegółów poszukaj na forum.

Co prawda "mądry Polak po szkodzie", ale mimo to skomentuję, że nigdy nie należy kupować towaru bez sprawdzenia, a już dla świętego spokoju należy brać dowód zakupu.

Z nikim nie musisz rozmawiać i się prosić. Składasz zwyczajną reklamację robiąc to za pośrednictwem poczty.

Powrót