Zapłacona kara a oni dalej dzwonią

• Autor wątku Autor wątku Wujek3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wujek3

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Cześć wszystkim , moja mam zerwała umowę z TelePolską i otrzymała rachunek obciążeniowy w kwocie 288.00zł. Wpłaciła go 2 tygodnie temu na numer i adres który był podany przez TELEPOLSKA. Niestety Firma z Eos-KSI dzwoni do nas i mówi że kwota nie została wpłacona , moja mama posiada pieczątkę i dowód wpłaty , również ja wysyłałem dwa razy e-mail z dowodem wpłaty tzw (skan) na ich maila , niestety oni dalej dzwonią i mówią że kwota nie została wpłacona co robić w takiej sytuacji ? :(

Albo nie odbieraj telefonów od nich, albo odbierz i powiedz, że jak dalej będą wydzwaniać to przytocz im art. 190a k.k - stalking.

Art. 190a. Uporczywe nękanie - stalking
§ 1. Kto przez uporczywe nękanie innej osoby lub osoby jej najbliższej wzbudza u niej uzasadnione okolicznościami poczucie zagrożenia lub istotnie narusza jej prywatność,
podlega karze pozba*wienia wolności do lat 3.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto, podszywając się pod inną osobę, wykorzystuje jej wizerunek lub inne jej dane osobowe w celu wyrządzenia jej szkody majątkowej lub osobistej.
§ 3. Jeżeli następstwem czynu określonego w § 1 lub 2 jest targnięcie się pokrzywdzonego na własne życie, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Ok , dzięki za informację. Napisałem właśnie im to w e-mailu. Ale co jak będą chcieli nasłać komornika ? Przecież pieniądze wpłaciliśmy na to konto co chciała TelePolska. To chyba nie nasza wina że nie zaksięgowali lub mają tam bałagan. Mogą nam coś zrobić jeżeli mamy dowód wpłaty ?

Wujek3 napisał:
Ale co jak będą chcieli nasłać komornika ?
i co mu powiedzą? idź pan do tego gościa on chyba nie wpłacił? komornik działa na podstawie wyroku sądu, więc nawet jakby eos zrobił wam sprawę to chyba nie powiesz w sądzie że masz ochotę płacić drugi raz?

ok , teraz już to rozumiem. Dzięki wielkie.
ps. mama dzisiaj dzwoniła i powiedzieli że jednak się wpłata odnalazła tylko czekają na dalsze postępowanie.

Powrót