zapłacony mandat a ściągnięcie piniędzy z konta

• Autor wątku Autor wątku olka1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olka1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam problem z mandatem zapłaconym po terminie. Po otrzymaniu upomnienia, mandat został zapłacony, natomiast Urząd Skarbowy przesłał do mnie pismo z dnia 16.03 o zawiadomieniu o zajęciu wierzytelności z rachunku bankowego. Po wizycie w US dostałam pismo z dnia 23.03 o uchyleniu zajęcia. Dnia 28.03 bank sam zrobił przelew z mojego konta do US. Moje pytanie brzmi, w jaki sposób odzyskam te pieniądze, czy bank zwróci mi je po otrzymaniu pisma o uchyleniu zajęcia, czy mam wystosować pismo bezpośrednio do US o zwrot pieniędzy?

@LLawyer, US uchylił. Pytanie dlaczego bank "zrobił przelew" z niezajętego rachunku to pytanie do banku, a nie US. I to bank, a nie US, jest tu odpowiedzialny.

Nie jest bowiem prawdopodobne, by bank nie otrzymał informacji z US o uchyleniu zajęcia do dnia 28.03, skoro uchylono je 23.03.

Zwrotu powinien więc dokonać bank.

O ile US wysłał uchylenie a nie jedynie stworzył.

Nie do końca. Wydanie decyzji jest już wiążące w tej sytuacji - jeżeli rzeczywiście US by jej nie wysłał, to bank ma roszczenie względem US, jak najbardziej, ale nic nie zmienia to na linii klient-bank.

To chyba nie decyzja a czynność bo zajęcie i uchylenie odbywa się tak samo jak w sądowym postępowaniu egzekucyjnym - poprzez ogniwo

A to może rzeczywiście, mea culpa, ale wydawało mi się, że to jest jednak decyzja. W tym, konkretnym, przypadku - bowiem o ile zajęcie owszem, o tyle tutaj była spłata - a więc umorzenie postępowania. A to, raczej, wydawane jest w drodze decyzji.

Jest jeszcze możliwość, że zostało wszczęta kolejna egzekucja.
Ale wszystko to gdybanie.
Najlepiej przejść się do US i wyjaśnić najpierw tam sprawę.

Powrót