Zapłata Długu u komornika

• Autor wątku Autor wątku Kreat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kreat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, otóż dzisiaj do mojego zakładu pracy przyszło pismo o zajęciu wynagrodzenia za pracę, zajęcie wierzytelności z tytułu wykonywania umowy( nie płacenie rachunków z pewnych powodów). W sumie do zapłaty jest podsumowując jest ok. 9tys zł z tego co wyczytałem komornik będzie zabierał pieniądze z mojego konta bankowego czy będę dostawał jakies potwierdzenie tych przelewów dla komornika, czy oprócz tego co jest na piśmie mogą dojść jakieś dodatkowe koszty? jestem w tych sprawach totalnie zielony nie wiem jak ta cała procedura wygląda.Proszę o odpowiedzi

Wypada iść do kancelarii i się dowiedzieć dokładniej z jakiego składnika majątku prowadzona skutecznie będzie egzekucja.
Uogólniając, tak. Dojdą jeszcze koszty.
Od dłużnika zależy jakie, kiedy i w jakiej wysokości.

Rozumiem mam jeszcze jedno istotne pytanie czy zamiast zabierać połowę mojej pensji mogę się ubiegać o spłatę tego długu w mniejszych ratach? gdyż po zabraniu połowy pieniędzy ciężko było by się utrzymać. Miałbym się do kogoś zgłosić lub wysłać pismo?

A kto zabiera połowę pensji ?

Na dokumencie napisany jest nr, konta bankowego komornika więc raczej on.

Skontaktuj się lepiej z kancelarią, poza tym to i tak twój obowiązek - udzielić odpowiedzi na żądanie udzielenia wyjaśnień.
Poza tym, żeby cokolwiek trafiło do komornika to przekazać musi odbiorca zajęcia.
Komornik grabiami niczego z rachunku pracodawcy/banku nie zabiera.

Takie jest prawo , egzekucja nie alimentacyjna to 50% wynagrodzenia, przy czym kwota 1850zł. brutto jest wolna od egzekucji.
Pismo możesz napisać , ale nie do komornika tylko do wierzyciela , może się zgodzą i podpiszą z tobą ugodę , co nie zmienia faktu że kosztów komorniczych nie unikniesz.

Powrót