Zapłata należności pomiędzy nadaniem klauzuli wykonalności a poinformowaniu o tym.

• Autor wątku Autor wątku frackowiak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

frackowiak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Forumowicze!

1) Zasądzoną grzywnę (wykroczenie) wraz z kosztami sądowymi zapłaciłem z pewną zwłoką (z różnych powodów).

2) Miesiąc i parę dni później otrzymałem od komornika zawiadomienie o wszczęciu egzekucji (oraz zawiadomienie o zajęciu rachunku bankowego) i sądowe postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności (wcześniej go nie otrzymałem). Postanowienie zostało wydane trzy dni przed moją wpłatą. Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji ma datę tydzień późniejszą (od postanowienia).

Moje pytania są następujące:

1) Co powinienem teraz zrobić? Jak uniknąć kosztów egzekucji?
2) Czy to normalne, że postanowienie o nadaniu klauzuli dostaję miesiąc później (od komornika, nie od sądu) i czy to normalne, że komornik wysyła zawiadomienie o wszczęciu postępowania trzy tygodnie po dacie widniejącej na zawiadomieniu?
3) Istnieje znacząca rozbieżność pomiędzy opłatą egzekucyjną w zawiadomieniu o wszczęciu postępowania a w zawiadomieniu o zajęciu rachunku bankowego -- kontynuując trend pytań: czy to normalne? :)

Z góry dzięki za jakąkolwiek radę!

1. pozostaje chyba zaskarżyć, czy się uda tego nie wiem. podstawy są - wpłaciłeś a już po tej dacie wszczęli egzekucję. idź do komornika, może jednak coś ci powie (aczkolwiek zapewne będzie się upierał przy swoim, w końcu to niemal 300zł dla niego)
2. może miał duzo spraw?
3. tak, bowiem komornik podał koszty 15%, zaś w egzekucji z rachunku koszty są 8%

marian.pazdzioch napisał:
2) Czy to normalne, że postanowienie o nadaniu klauzuli dostaję miesiąc później (od komornika, nie od sądu) i czy to normalne, że komornik wysyła zawiadomienie o wszczęciu postępowania trzy tygodnie po dacie widniejącej na zawiadomieniu?
Tak, normalne. Postanowienia o nadaniu klauzuli wykonalności nie wysyła się do pozwanego / dłużnika. O nadaniu klauzuli wykonalności, dłużnik dowiaduje się od komornika i od tej chwili ma 7 dni na zaskarżenie. Oczywiście Ty nie masz podstaw do zaskarżenia, bo klauzula została wydana prawidłowo.
Teraz należy zwrócić się do wierzyciela o odstąpienie od egzekucji, z uwagi na zapłatę roszczenia. Jeśli wniosek egzekucyjny został złożony przed Twoją zapłatą, to oczywiście koszty egzekucji, które zapłacisz są zasadne.

Ostatnia edycja:
robilee, dlaczego wkręcasz mnie w cytat???

marian.pazdzioch napisał:
robilee, dlaczego wkręcasz mnie w cytat???
Sorry. Chyba już nie pierwszy raz. Taki system. Strach cytować. Na szczęście, to całkiem rozsądna wypowiedź (pytanie), więc żaden wstyd.

nie strach cytować tylko trzeba uważać co się wkleja i wycina :D

@ marian.pazdzioch
@ Robilee

Wielkie dzięki za odpowiedzi na moje pytania!

Dobrze tak zrobię.Tylko dlaczego piszą o terminie 9 września ub roku jako terminie od kiedy liczy się bieg przedawnienia. W tym terminie zakończono egzekucję za kredyt. Jednak po zasięgnięciu w pamięć doszedłem do tego że karta kredytowa była przypisana do kredytu, który został ściągnięty przez egzekucję komorniczą. Czy egzekucja komornicza nie przerywa biegu przedawnienia dotyczącej karty kredytowej?

Powrót