Zapłata podatku dochodowego za osobę zmarłą

• Autor wątku Autor wątku Barone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Barone

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Dwa tygodnie temu zmarła moja prababcia. Jest trójka spadkobierców (jej dzieci). Prababcia co roku dopłacała ok. 2000 zł podatku dochodowego (pobierała świadczenia z Francji). Teraz Urząd Skarbowy domaga się, by za te pięć miesięcy tego roku podatek zapłacili spadkobiercy.

Czy to zgodne z prawem? Czy można tego uniknąć?

Jeżeli to istotne, to prababcia nie miała żadnego majątku. Mieszkała z córką, do niej należy mieszkanie i wyposażenie.

Pozdrawiam

A świadczenie z Francji? Przecież się nie rozpłynęło. Skoro prababcia je otrzymała, to znaczy, że podatek powinna odprowadzić. Dziedziczy się także i obowiązki. Jeżeli spadkobierców na to nie stać, to proszę napisać wniosek o umorzenie zaległości podatkowej

Spadkobierców może i było by stać, nie chodzi tu o pieniądze, tylko o zasadę.

Świadczenie w postaci renty i karty górniczej było na bieżąco konsumowane. Pieniądze nie były nigdzie odkładane, prababcia nie miała rachunku bankowego. Zaliczki na podatek dochodowy były odprowadzane, ale jednak trzeba było co roku dopłacać (nie mam bardziej szczegółowych danych).

Czy jest jakieś rozwiązanie? Może zrzeknięcie się prawa do spadku, czy coś w tym rodzaju?

Czy prababcia zostawiła jakiś majątek?

Jeżeli nie posiadała żadnego majątku to lepiej PRZYJĄĆ spadek ale z dobrodziejstwem inwentarza.

Jurek

Skąd US tak szybko (2 tygodnie od śmierci) dowiedział się o tym fakcie i zdążył zwrócić się (no właśnie : do kogo US się zwrócił i jak- pisemnie?)o zapłacenie podatku. A wyliczyli dokładną kwotę?
JureK

Z postów wynika, że ta dopłata powstawała w zeznaniu rocznym (prawdopodobnie przekraczany był próg podatkowy).
Również nie mogę uwierzyć, że US dwa tygodnie po śmierci, domaga się jakiejś dopłaty do podatku.

Może po prostu prababcia złożyła zeznanie a nie zapłaciła podatku, stąd te upomnienia.

Powrót