Zapłata ubezpieczenia za poprzedniego właściciela

• Autor wątku Autor wątku sledzik7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sledzik7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Drodzy forumowicze,

dostałem wezwanie do zapłaty od towarzystwa ubezpieczeniowego za brak wpłaty składki ubezpieczeniowej, których termin płatności minął dnia 10.10.2018 roku, a auto zakupiłem dokładnie tego samego dnia (tj. data 10.10.2018 r. widnieje na umowie sprzedaży). Od sprzedającego dostałem potwierdzenie zawarcia obow. ubezp. OC, jednak u innego ubezpieczyciela i z tego właśnie ubezpieczenia korzystałem. Wychodzi na to, że auto było ubezpieczone w dwóch towarzystwach (?)

Czy dobrze rozumiem, że TU powinno żądać zapłaty od poprzedniego właściciela pojazdu? Zapłacić miał do dnia 10.10, nie zrobił tego. W piśmie podają umowę, jednak to nie ja jestem stroną tej umowy (a najprawdopodobniej poprzedni właściciel).

Proszę o pomoc i pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
Ubezpieczenie nr 1 (to z którego korzystałem zawarte było na rok przez poprzedniego właściciela) - początek - trochę ponad miesiąc przed 10.10.2018

Ubezpieczenie nr 2 - niestety nie wiem nic (nic nie wiedziałem o tym ubezpieczeniu. teraz wiem tylko tyle że termin płatności upływał w dniu, w którym kupiłem pojazd)

kupując auto możemy korzystać ze starego ubezpieczenia albo je wypowiedzieć i ubezpieczyć w innym TU. Jeżeli Pan nie wypowiedział ubezpieczenia po zakupie auta to od dnia nabycia jest Pan zobowiązany do uregulowania należności za ubezpieczenie które wygasa po roku od jego zawarcia

Tak, tego jestem świadomy.

Moje problemy w tej chwili to to, czy da się coś zrobić z tym, że poprzedni właściciel miał dwa ubezpieczenia? Nie poinformował mnie o tym.

Druga sprawa - TERMIN PŁATNOŚCI RATY MIJA 10.10, tego dnia kupuję auto (wieczorem). Ten sam dzień nabycia, więc tak czy siak ja jestem zobowiązany do zapłaty raty DRUGIEGO ubezpieczenia?

Powrót