Zapłata za pogorszenie stanu budynku.

• Autor wątku Autor wątku duo21bis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

duo21bis

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Mam takie pytanie: jest nieruchomość która ma 4 współwłaścicieli, obecnie nikt tam nie jest zameldowany i nikt nie mieszka na stałe. Trójka współwłaścicieli porozumiała się między sobą i bez wiedzy i zgody tego czwartego ustaliła, że jeden z tej trójki zajmuje się utrzymaniem tej posesji. Teraz jest sprawa w sądzie o zniesienie współwłasności i ten jeden który jest tym "gospodarzem" zażądał wynagrodzenia od tego czwartego za zajmowanie się tą posesją.

Problem w tym, że stan posesji dramatycznie się pogorszyła mam zdjęcia które dowodzą, że nieruchomość jest strasznie zaniedbana.

I teraz moje stanowisko jest takie, że nie mam zamiaru nic płacić mało tego chcę wnieść do sądu o coś w formie odszkodowania za pogorszenie stanu nieruchomości - skoro większość współwłaścicieli ustanowiła tę osobę tak jakby gospodarzem bez mojej zgody i teraz ta osoba chce wynagrodzenie, a stan nieruchomości dramatycznie się pogorszył to czy nie mam racji? Jeśli mam szansę na wygraną to na co się powołać?

Jako współwłascicel masz obowiązek utrzymania współwłasności i czynienie nakładów koniecznych na nieruchomość.

Powrót