Zaplata za wykonana prace

• Autor wątku Autor wątku Dominik B
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dominik B

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam
mam pytanie jak wyglada sprawa z powolaniem bieglego ktory oceni wykonana prace, tzn. wykonywalem wiezbe dachowa, podbitke, kominy systemowe, podmurowanie szczytow, czesc membrany i i wlasnie zleceniodawca w miedzy czasie sie rozmyslil tzn zaczol wymyslac bledy sprowadzac fachowcow ktorzy bledow szukali i na sam koniec wyplacil ok 20% naleznej kwoty zamierzam podac go do sadu o reszte i nie wiem kto jak i kiedy ocenia ta prace poniewaz np za kominy nalezy mi sie ok 4tysiace zloty( jest to normalna cena rynkowa a nie moj wymysl) a on stwierdzil ze wyplaci mi 200 zloty... umawialismy sie na kwote 12 tys za dach kominy i murowanie nie wchodzilo w ta kwote, dokladnie 1 pazdziernika gdy sie zona wyprowadzila(4 miesiace po slubie) byla wielka awantura na budowie poczym kazal podliczyc ile sie nalezy i bedzie placil( mam to nagrane) i nie wyplacil nawet polowy bo jest zle, podbitka nie liczy sie osobno bo to czesc skladowa, malowanie konstrukcji tez itd itp...

Biegły z zakresu robót budowlanych i wyceny nieruchomości.

Wyda on/oni opinię czy prace zostały zrobione zgodnie z projektem i sztuką budowlaną oraz wartość tychże robót.

ok thx
tylko czy to ja go mam znalesc/powolac czy sad
co do projektu sa w nim zmiany np wydluzenie krokiew zmiana rozstawu belek itd. ogolnie ten dom jest zle zrobiony od fundamentow i nie dalo sie zrobic wedlug planu(sa to zmiany na zyczenie zleceniodawcy, nie zagrazajace konstrukcji)
i jeszce jedno z jakich bedzie liczyl cen? z tego co slyszlem(znajomi sie sadzili) sa to ceny rynkowe z rejonu

Ceny rynkowe.
Ten kto chce coś udowodnić musi powołać biegłego. Sąd co do zasady tego nie zrobi.

Powrót