Zapomniany weksel in blanco do starej umowy.

• Autor wątku Autor wątku Nitkasz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nitkasz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie wszystkich.

Podczas ostatnich porządków znalazłam moją starą umowę z końca 2005 roku o korzystanie z usługi FIRMY XXX , a dokładnie mówiąc basenu pływackiego. Opłata za to była roczna, która została rozłożona mi na 12 rat płatnych co miesiąc. Niestety doczytałam teraz, że podczas podpisywania jej podpisałam również weksel. Nie daje mi to spokoju :( , tym bardziej, że nie otrzymałam go z powrotem i boję się, że pewnego dnia może zapukać jakaś firma windykacyjna prosząca o zwrot jakiejś zawrotnej sumy. Do tego doszło, że z nerwów sama już nie wiem, czy do końca uczęszczałam i spłaciłam wszystko, czy też może i nie. W tamtych czasach bardzo się angażowałam w różne rzeczy i teraz pod wpływem zaistniałej sytuacji wszystko mi się miesza. Poniżej zamieszczam treść deklaracji wekslowej. Starałam najpierw się zapoznać z niektórymi „zwrotami” ale niestety nie wiem jak to zrozumieć. Chciałabym najlepiej skontaktować się z tą firmą xxx, wyjaśnić sprawę i oczywiście jeśli jestem coś winna uregulować to. Należę do osób uczciwych, ale znajomi odradzają mi tego, ze względu, że nie posiadam żadnych rachunków jedynie umowę o korzystanie z usługi oraz deklaracje wekslową. Z tego co pamiętam żadnych paragonów nie otrzymywałam po uiszczeniu opłaty co miesiąc. Po za tym nigdy nie otrzymałam żadnego wezwania do zapłaty, ani nigdy nikt się ze mną nie kontaktował z FIRMY XXX, dlatego myślę, że raczej-chyba z niczym nie zalegam. Jeśli mogę prosić Was o odpowiedzi do moich poniższych pytań, będę bardzo wdzięczna:

1. Czy powinnam skontaktować się z FIRMA XXX w celu wyjaśnienia sytuacji?
2. Czy FIRMA XXX może odsprzedać ten weksel jakiejś firmie windykacyjnej?
3. W przypadku odsprzedaży tego weksla , czy firma windykacyjna może kazać spłacać mi jakieś zawrotne sumy? Niestety zważywszy ,że nie mam żadnych rachunków (dowodów zapłaty) może zostać to wykorzystane przeciwko mnie, i mimo, że spłaciłam wszystko ktoś będzie jednak chciał na mnie zarobić? :(
4. Czy jeśli FIRMA XXX jednak nie może sprzedać tego weksla firmie windykacyjnej, po jakim czasie może mi ewentualnie przysłać jakieś wezwanie do zapłaty?
5. Czy tego typu weksel ulega przedawnieniu? Okres mojej umowy na korzystanie z basenu pływackiego to równy rok: od końca 2005r. do końca 2006r.
6. Czy w przypadku jeśli okazało by się, że zalegam z jakąś ratą w tym okresie , czy ulega ten dług przedawnieniu?
7. Czy zdaża sie , że mimo spłacenia wszelkich należności firmy próbuja to w późniejszym czasie wykorzystać i ponownie naciągnąć na jakieś koszty za pomocą weksli?

Z góry dziękuje ślicznie za odpowiedz….Chciałabym ponownie podkreślić, że jestem osobą uczciwą i nie zamierzam się nigdy wymigiwać od długów, tylko boję się, że to ja tym razem mogę stać się ofiarą , nie uczciwych firm… :(
Pozdrawiam serdecznie...
Nitka

Deklaracja Wekslowa
1. Klient (wystawca) składa do dyspozycji FIRMY XXX (remitenta) podpisany przez siebie weksel in blanco , tj. bez określenia sumy wekslowej, miejsca wystawienia oraz terminu płatności. Weksel , o którym mowa w powyższym zdaniu, jest wekslem „nie na zlecenie” (rekta-weksel).
2. FIRMA XXX może wypełnić weksel z klauzulą „bez protestu” na sumę stanowiącą zadłużenie Klienta wobec FIRMY XXX, czyli na należność główną wraz z odsetkami, przyjmując jego płatność na 14 dni po wezwaniu go do zapłaty weksla.
3. Klient oświadcza, iż adresem, pod którym należy go wezwać do zapłaty weksla jest W TYM MIEJSCU MÓJ ADRES. O każdej zmianie tego adresu Klient jest obowiązany zawiadomić FIRME XXX, pod rygorem uznania doręczenia za skuteczne.
4. Miejscem płatności weksla jest siedziba FIRMY XXX z siedzibą w W TYM MIEJSCU ADRES FIRMY XXX.
5. FRIMA XXX zwróci Klientowi weksel, o którym mowa w niniejszej deklaracji, w oryginale , w terminie 14 dni, od dnia wykonania umowy, o której mowa w ust.2 niniejszej deklaracji, pod warunkiem, że Klient uregulował w pełni wszelkie swoje zobowiązania wobec FIRMY XXX.
6. Niniejsze porozumienie sporządzone zostało w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, z których jeden otrzymał Klient, a drugi FIRMA XXX

Dziwi mnie troszkę, że nie masz potwierdzenia dokonania wpłat...
Ale trudno. Na Twoim miejscu wystąpiłabym do firmy XXX z wezwaniem o zwrot weksla zgodnie z zapisami pkt 5 deklaracji wekslowej (w związku z uregulowaniem należności). Jeżeli coś faktycznie nie spłaciłaś, powinno się to wyjaśnić po wysłaniu takiej informacji. Jeśli uregulowałaś wszystko, powinni odesłać Ci weksel...Tak czy inaczej, lepiej zamknąć sprawę, aby móc spać spokojnie.

Witam ponownie i dziękuję za ostatnią odpowiedź…

Zgodnie z sugestia byłam wyjaśnić całą sprawę. Niestety w odpowiedzi usłyszałam, że muszę przedstawić dowody, że płaciłam gdyż FIRMA XXX nie posiada żadnych. Udało mi się odszukać jeden paragon oraz wyciągnąć z banku parę potwierdzeń zapłaty, gdyż jak to się okazało część płaciłam gotówką a część kartą. Niestety brakuje mi potwierdzeń z 6-ciu miesięcy (różnych wybranych z całego roku) , tych co płaciłam gotówką. Przy tym opłaty kartą były dokonywane w różnych miesiącach przez cały rok. Wynika, że całość spłaciłam bo mimo, że np. nie mam dowodu z lipca to za to w sierpniu było zapłacone kartą itp. Dowodzi to temu ,że musiałam zapłacić wcześniej gotówkowo, bo po prostu jeśli bym tego nie uregulowała to bym nie mogła wejść na basen. A w późniejszych miesiącach również płaciłam kartą,. Można powiedzieć ,że tak na zmianę raz karta , a raz gotówką.

Byłam ponownie to pokazać i wyjaśnić. Niestety za brakujące (różne, wybrane miesiące) 6 miesięcy na które nie mam dowodu i tak mam zapłacić wraz z odsetkami (przy czym nie określili jakie to odsetki)

Moja rozmowa skończyła się na tym, że w takim razie postaram się poszukać pozostałych, ….chociaż sama wiem, że jest to nie możliwe.

Powiem szczerze, kosztuje mnie to dużo nerwów i dla świętego spokoju chciałabym za to zapłacić i sprawę zamknąć, tym bardziej , że to nie jest duża kwota , za miesiąc 40zł , czyli w sumie 240zł do zapłaty + odsetki. , chociaż mam pewność, że wszystko na bieżąco regulowałam i płaciłam.

Nie wiem tylko czy dobrze postąpię i właściwie.

Jeśli mogę prosić o małą poradę.

1. Czy powinnam pojechać i od razu zapłacić na miejscu?
2. W przypadku jak zapłacę czy muszą od razu wydać mi weksel?
3. Jeśli nie muszą wydać mi weksla od razu, czy powinnam otrzymać jakieś potwierdzenie , informację , że z niczym już u nich nie zalegam?
4. Czy w przypadku jak ureguluję kwotę, a nie otrzymam żadnego dokumentu od nich , tylko np. paragon. , to czy FIRMA XXX może przeciągać sprawę i twierdzić , że jeszcze z czymś zalegam?
5. Jakie wysokie odsetki mogą zażądać od rzekomego długu 240zł?

Z góry dziękuję ślicznie za odpowiedź.

Po pierwsze: zaległości, nawet jakby były, są już przedawnione.

Po drugie: nie ma skutecznej metody na odzyskanie weksla wbrew woli remitenta.

Po trzecie: w jakim celu chcesz odzyskać weksel? I tak nie mogą go wypełnić i żądać zapłaty, ponieważ przysługują Ci skuteczne zarzuty - przedawnienia roszczenia głównego. Masz, oczywiście, podpisaną przez remitenta umowę wekslową?

Mam nadzieję, że nie podpisywałaś "weksla gołego"? (http://www.remitent.pl/bezpieczny-weksel-in-blanco)

Dziękuję Flicka za odpowiedź…

Weksel chciałabym odzyskać ze względów, że się obawiam, że może ktoś spróbować mnie naciągnąć na znacznie większe koszty i to mnie martwi najbardziej.

Mam podpisaną przez remitenta umowę (moje dane, cena karty na basen), do tego dodatkowo aneks do umowy w którym jest miedzy innymi zawarta informacja o opłacie rocznej oraz rozłożeniu jej na 12 rat po 40zł, ponadto informacja odnośnie weksla in blanco ,ze będą mogli wypełnić go na warunkach określonych w deklaracji wekslowej. I na koniec podpisaną przez nich deklarację wekslową , której treść zamieściłam w pierwszym poście.

Umowa – jest kopią
Aneks do umowy wraz z deklaracją wekslową jest to oryginał z podpisem i ich pieczątką.

Niestety jeśli chodzi o sam weksel nie pamiętam co podpisywałam, jak wyglądał i co na nim było ;( ... jestem załamana...

Nitkasz napisał:
Niestety jeśli chodzi o sam weksel nie pamiętam co podpisywałam, jak wyglądał i co na nim było ;(

Na przyszłość nie popełniaj tego błędu.

Flicka napisał:
Na przyszłość nie popełniaj tego błędu.

Teraz już wiem, że wszystko trzeba dwa razy czytać i patrzeć co się podpisuje, wcześniej nie zdawałam sobie sprawy z konsekwencji różnych rzeczy.

Wszystko teraz mi się pomieszało i nie wiem już sama co z tym dalej mam zrobić?

Ja też nie wiem - nie znam sposobu na odzyskanie blankietu weksla wbrew woli remitenta.

Flicka napisał:
Ja też nie wiem - nie znam sposobu na odzyskanie blankietu weksla wbrew woli remitenta.

Czy wobec tego może powinnam zaryzykować i zapłacić im te 240zł + odsetki ? Mimo ,że zaległości nie miałam, lub tak jak wspomniałaś Flicka jeśli by były to i tak są przedawnione?

Wtedy w/g (poniżej) deklaracji wekslowej powinni mi zwrócić weksel:

5. FRIMA XXX zwróci Klientowi weksel, o którym mowa w niniejszej deklaracji, w oryginale , w terminie 14 dni, od dnia wykonania umowy, o której mowa w ust.2 niniejszej deklaracji, pod warunkiem, że Klient uregulował w pełni wszelkie swoje zobowiązania wobec FIRMY XXX.

Tylko teraz nie wiem co mają na myśli pod pojęciem odsetki? Czy mogą sobie wymyślić obojętnie jaką kwotę?

Ja bym nie płaciła, jeśli uważałabym, że to było zapłacone wcześniej.

Swoiste kuriozum - żądać weksel in blanco za korzystanie z basenu, gdzie dług oscyluje wokół 200zł.

Powrót