Zaproszenie obcokrajowca do Polski + wiza

• Autor wątku Autor wątku agneskapi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
hej
Pisze w sumie na ten sam temat ale chce sie upewnic czy przy staraniu sie o zaproszenia obcokrajowca musi byc on zameldowany tymczasowo pod dany adres czy wystarczy ze udowodnie ze cudzoziemiec bedzie przebywal przez dany okres w hotelu(rezerwacja hotelowa).Niestety nie posiadam zadnego tytulu prawnego do lokalu a moi rodzice nie pracuja-i tu sie wsyztko komplikuje...dzieki za odpowiedz:)pozdrawiam.asiula

hej mam takie pytanie bo troche sie pogubilam czy przy zaproszeniu cudzoziemca do Polski konieczne jest jego zameldowanie tymczasowe?czy wystarczy tylko potwierdzenie rezerwacji hotelowej gdzie bedzie przebywal przez dany okres??dziekuje za odpowiedz:)

witam pisze do panstwa w sprawie zaproszen obcokrajowców do polski ja mieszkam tu na stałe i jestem obcokrajowcem znam osoby które chciałyby przyjechac do polski na zaproszenie jesli któres z panstwa ma taka mozliwosc zrobienia zaproszenia to prosze o kontakt na skype :cokta2 oczywiscie nie chce nic za darmo za wszystko zapłace za kazde zaproszenie a jesli chodzi o sama procedure to wszysko wiem co zrobic aby dostac takie zaproszenie osoby chetne prosze jeszcz raz o kontakt pozdrawiam

Ja wyszłam za mąż za Marokańczyka który mieszka i pracuje w Katarze za 3 miesiące chciałby przylecieć do Polski na 2-3 tygodni na urlop żeby poznać moją a raczej już naszą rodzinę. I nie wiem kompletnie jak się za to zabrać jak i co mam zrobić zwłaszcza że jestem osoba bezrobotna posiadam dom ale nie mam dochodów. Proszę pomóżcie

Hej wszystkim nie wiem czy w dobrym miejscu umieszczam post wiec jak cos to bez nerwow :) staram sie o zaproszenie mojego chlopaka z Tunezji,chodzi mi mianowicie jak wyglada to ze strony finansowej .Wiem ze potrzbne sa dochody zapraszajacego wiec zpraszajacymi osoabami beda moi rodzice z racji iz maja stala prace i stale dochody no i oczywiscie wieksze zarobki problem tkwi w tym ze pracuja w niemczech.Zameldowanie mamy i tu w Niemczech i w Polsce.Chodzi mi jak to wyglada czy moga byc dokumenty o zarobkach z innego karaju< praca oczywiscie jak wyzej wymienilam legalna i stala> czy ktos moglby mi pomoc ??:) z gory dziekuje :)

k witam. jestem zona pakistanczyka i powiem wam jedno..im zalezy tylko na wizie..a my dajemy sie i mamia nas gadaniem o milosci itd...dziewczyny uwazajcie...nie pakujcie sie w bagno. ja wlasnie przechodze rozwod...to jest koszmar!!!!!!!! zastanowcie sie sto razy zanim sie zwiazecie...to naprawde chodzi tylko o papier;/

Jestem albańczykiem żonatym z Polka.Mam karte pobytu tymczasowego:Mam pytanie czy moge na podstawie tej karty pojechać do Wielkiej Brytani?Czekam na szybką odpowiedz...

Mialam ten sam problem. Jesli masz karte pobytu w Polsce to mimo wszystko musisz sie starac o wize do UK. Wszedzie do Strefy Schengen mozesz uzywac karty pobytu ktora posiadasz ale nie do UK. Pytalam w Ambasadzie UK odnosnie mojego meza ktory tez ma karte pobytu i tak mi odpowiedziano.

hej, wyszlam za mąz za kamerunczyka w Francji, chce go teraz miec w polsce tylko, ze jego wiza we Fracji sie skonczyla, dzis bylam w Urzedzie wojewodzkim i powiedzioano mi, ze musze mu wyslac zaproszenie, tylko ja nie wiem na jaki adres czy ten adres we Francji, gdzie jest nielegalnie, czy na jego adres kamerunski... co moge dalej pozniej obic, kiedy otrzyma wize.. chce znm mieszkac w Polsce

witam:)mam takie pytanko,czy calosc dokumentow jakie potrzebne sa do zlozenia podania o wydanie zaproszenia dla obcokrajowca musi zostac osoba ktora zaprasza czy tez mozna sciagnac takie o to podanie online( oraz dolaczyc wymagane dok, w tym wyciag bankowy oraz dok stwierdzajacy prawo wlasnosci mieszkania w ktorym bedzie przebywac obcokrajowiec) a dostarczyc te dokumenty wraz z podpisanym podaniem moze osoba postronna do Wydzialu dla cudzoziemcow, czy rowniez tam w siedzibie os zapraszajaca musi dokonac jakis podpisow i doreczyc to osobiscie?
I drugie pytanie:jaki dokument stwierdzajacy wlasnosc posiadanego mieszkania to ma byc,czy to musi byc oryginal,i gdzie takie mozna to uzyskac?

Pozdrawiam =)

witam

mam takie pytanie, może będzie ktoś w stanie mi odpowiedzieć

chciałabym zaprosić do Polski Afrykańczyka, wiem że muszę przedstawić dokumenty odnośnie moich zarobków, w związku z tym mam pytanie,
1) jakie to muszą być dokumenty, za jaki okres i jakiej wysokości dochody powinnam mieć, żeby dostać takie zaproszenie? czy muszę mieć umowę o pracę, czy wystarczą tylko wyciągi bankowe, jeśli tak to za jaki okres i w jakiej wysokości?
2) czy muszę być właścicielem mieszkania, w którym ma mieszkać obcokrajowiec? ja wynajmuję kawalerkę razem z koleżanką, czy na podstawie umowy wynajmu mogę go zaprosić?
3) na jaki okres mogę go zaprosić i co zrobić, żeby mógł zostać w Polsce legalnie? czy jedynym rozwiązaniem będzie małżeństwo? co powinnam wpisać we wniosku, o jaką wizę powinien się starać, żeby mógł podjąć pracę?
bardzo proszę o odpowiedź
pozdrawiam

witam

mam takie pytanie, może będzie ktoś w stanie mi odpowiedzieć

chciałabym zaprosić do Polski Afrykańczyka, wiem że muszę przedstawić dokumenty odnośnie moich zarobków, w związku z tym mam pytanie,
1) jakie to muszą być dokumenty, za jaki okres i jakiej wysokości dochody powinnam mieć, żeby dostać takie zaproszenie? czy muszę mieć umowę o pracę, czy wystarczą tylko wyciągi bankowe, jeśli tak to za jaki okres i jakiej wysokości?
2) czy muszę być właścicielem mieszkania, w którym ma mieszkać obcokrajowiec? ja wynajmuję kawalerkę razem z koleżanką, czy na podstawie umowy wynajmu mogę go zaprosić?
3) na jaki okres mogę go zaprosić i co zrobić, żeby mógł zostać w Polsce? czy jedynym rozwiązaniem będzie małżeństwo? co powinnam wpisać we wniosku, o jaką wizę powinien się starać, żeby mógł podjąć pracę?
bardzo proszę o odpowiedź
pozdrawiam

witam,
z własnego doświadczenia kiedy załatwiałam zaproszenie dla obcokrajowca 4 miesiące temu dokumenty jakie były wymagane aby mógł uzyskać zaproszenie na przyjazd do Polski były to: dowod wskazujacy na wysokosc zarobkow (ostatni odcinek renty lub wysokosc konta bankowego lub zaswiadczenie jakiekolwiek o wysokosci zarobkow),kserokopia aktu notarialnego wlasciciela budynku gdzie bedzie mieszkac (rowniez nalezy zabraz oryginal do wgladu) lub albo zaswiadczenie o najmie lokalu , zaświadrzenie z Urzedu o ilosci osob mieszkajacych w mieszkaniu -17zł, kserokopia dowodu osobistego, dowod uiszczenia oplaty na konto Urzedu Wojewodzkiego(play cie w urzedzie-27zł o ile dobrze pamietam), wniosek o wydanie zaproszenia-mozna go scagnac ze strony internetowej Urzedu Wojewodzkiego ds.cudzoziemcow, na ich stronie rowniez mozna pobrac wniosek jak i rowniez wszystkie potrzebne informacje.
na zaproszenie czeka sie ok 2 tyg. Odbiór osobiscie.Trudniej jest uzyskac zaproszenie dla osoby ktora nei jest studentem poniewaz wystepuja ta mozliwosc , ze osoba przyjezdna moze zostac w polsce.

Długość pobytu zalezy od wysokosci zarobkow, nie nalezy przesadzac z iloscia dni gdyz wniosek moze byc odrzucony ze wzgledu na za niskie zarobki

Aby zostac w Polsce moze starac sie o wize dotyczaca pracy w polsce, no i rowniez drugim rozwiazaniem jest maleństwo jednakze slub nie jest jednoznaczy z szybkim uzyskaniem obywatelstwa.

Pozdrawiam ;)

Ostatnia edycja:
Witam serdecznie,
Mam nadzieję,że znajdzie się osoba która po trosze będzie potrafiła mi pomoc. A mianowicie, mój narzeczony obecnie mieszka w Nigerii. Mamy zamiar się pobrać, ale jest problem potrzebujemy dla niego wizy.
Jaka drogę wybrać, ponieważ w przyszłości chcielibyśmy mieszkać w UK, bo zdaje sobie sprawę ze czarnoskóry nie dostanie pracy w Polsce;/
Co powinnam zrobić? Nie wiem od jakiej strony się zabrać, i nie wiem jakie będzie najlepsze rozwiązanie:(
Z góry dziękuje za odp.
Pozdrawiam Ania

Odpowiedź z tzw autopsji:
Piszecie zaproszenie w domku, jako cel - odwiedziny. W zaproszeniu piszecie,że bierzecie na siebie wszelkie koszty pobytu i ewentualnej deportacji cudzoziemca.
Krok drugi - poświadczacie notarialnie.
Wysyłacie to zaproszenie cudzoziemcowi, a on grzecznie do konsulatu i składa wniosek o wizę w celu odwiedzin. Dostaje na 25 dni maxxx.
Jeśli chcecie dłuższą wizę, niestety czekają Was procedury czyli Urząd Wojewódzki i oficjalne zaproszenia, jeśli spełniacie ich wymagania.
Pierwszy sposób jest sprawdzony, dostaje się wizę od konsula z pominięciem UW i procedur.
SPRAWDZONE WIELOKROTNIE.
Pozdrawiam

Sławku dzięki za odp:)
Napisałeś '' piszecie zaproszenie '' czy powinnam sama to napisac czy jest jakis specjalny druk? :)

wystarczy odręcznie lub na komputerze napisane zaproszenie. podpis należy złożyć w obecności notariusza. wpisz również datę, od kiedy go zapraszasz. Konsul i tak sam zdecyduje na jaki czas dać wizę. pozdrawiam

Sławku czy moge prosić o Twojego maila bądz gg? :)

Witam,
proszę może ktoś będzie mi stanie pomóc, Już sama nie wiem gdzie pytać a potrzebuję odpowiedzi od osób które juz przeszły to co ja teraz przechodzę/
A mianowicie.....
Mój narzeczony mieszka w Tunezji. Chciałabym żeby przyjechał i zobaczył Polskę. załatwiłam juz dla niego zaproszenie i wysłałam. Moje pytanie co dalej? Niby na stronie ambasady jest wiele informacji ale tak naprawde nie wiem które odnosza sie konkretnie do naszej sytuacji (oczywiście w ambasadzie nikt nie odpisuje na maile a przy kontakcie telefoniczym odsyłają na stronę z której niewiele wynika). Potrzebuję pomocy "co dalej". Byłabym bardzo wdzięczna gdyż nie za wiele mamy czasu. Wiem że po otrzymaniu zaproszenia musi się udać do ambasady z wnioskiem, zdjęciem, zaporszeniem, paszportem...... ale co jeszcze? I czy rezerwacja biletu jest potrzebna przed złożeniem wniosku? Jeju tyle pytań a naprawdę nie wiem już gdzie szukać pomocy. Dodam tylko że chodzi nam o wizę turystyczną do 90 dni na zaproszenie.
Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź

Ale chcesz go na stałe tu sprowadzić? Chcecie wziąć slub w Polsce?

Powrót