Zapytanie do Cepik i CBA

• Autor wątku Autor wątku topfacet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

topfacet

Użytkownik
Odpowiedzi
175
Witajcie,

Mam dluznika, i chce sprobowac ustalic jego aktualne miejsce pobytu oraz to czy posiada on jakis samochod. Mialem juz troche spraw u komornika, i w pismach komornicy pisza, ze majac interes prawny/mam wyrok z klauzula/ moge samodzielnie uzyskac takie informacje. Czy sa jakies wzory pism? Ew. gdzie mozna je znalezc?

Dzieki za pomoc.

A musisz koniecznie mieć wzór? :) Przecież wystarczy napisać samodzielnie kilka zdań.

Centralne Biuro Adresowe jest prowadozne przez MSWiA. Tak kieruj pisma, wskaż w nich jak najwięcej informacji o dłuzniku tj. jego dane osobowe, pesel, nip, poprzednie adresy zameldowania-jesli je znasz.
I wskaż po co CI te informacje, np. do postepownaia przed sądem. Mozesz załączyć ksera dokumentów, np. umowa, pisma komornicze.

Dzieki a jesli znam tylko imie i nazwisko oraz ostatni adres zameldowania, to oni mi udziela informacji? Potrzebuje numeru PESEL i NIP tego dluznika:)

Mając poprzedni adres zameldowania MSWiA udzieli Ci informacji. NIP im nic nie daje - jedynie PESEL. Jeżeli dłużnik jest przedsiębiorcą to PESEL uzyskasz w EDG.

Kiedy napiszesz do CEPIK, to zarobisz informację, że masz przedstawić zaświadczenie od komornika o nieściągalności z dłużnika, plus opłatę ( zdaje się, w kwocie 30, lub 35 złociszy )
Natomiast, wysyłając pismo do wzmiankowanego, dołącz kserokopię wyroku Sądowego, i ew. zaświadczenie od komornika ( jeśli takie masz ), oraz w kilku prostych zdaniach wyjaśnij powód...

Bardzo Wam dziekuje za informacje:)

Dołączę się.

Jeżeli potrzebuję informacji o posiadaniu przez dłużnika prawa jazdy (wykazanie, że ma możliwości zarobkowe), to gdzie mam wysłać pismo w tej sprawie, jakie dane w nim zamieścić (nie posiadam nr pesel dłużnika) i jakie załączniki (i czy mogą być kopie)?

Jak długo będę oczekiwać? No i chyba najważniejsze, co z opłatą skarbową. Należy uiścić na konto urzędu (jakiego)? Czy przewidziane są wyjątki od obowiązku wniesienia opłaty skarbowej?

Powrót