Zapytanie, o mini biznes

• Autor wątku Autor wątku Hevsky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hevsky

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, mam nadzieję ze w dobrym miejscu pytam (sorry z góry jak złe forum). Handluję trochę na alledrogo, codziennie się coś sprzeda i cieszy mnie to. Myślę nad powieszaniem tego + sklepik internetowy i tu robią się pierwsze schody. Chcąc zakupić coś hurtowo potrzebuję NIP, tak samo chcąc mieć sklep, do przyjmowania płatności PayPal poza eBay muszę mieć konto firma, i tu także wkracza NIP. Na razie chcę to prowadzić w imię ustawy o działalności nierejestrowej bo sam ZUS mnie zje, dodam ze studiuje jeśli to coś zmienia. Tak więc jak to ugryźć? Dokopałem się do wniosku NIP-7, który podpunkt dać w poz. A.4 + nie są to wysokie dochody, chcę je dopiero powiększyć, nie rozliczałem się z niczego. Po uzyskaniu NIP, będę musiał jakoś się rozliczać z każdej złotówki. Po prostu może ktoś przechodził przez coś takiego i da jakieś porady, dodatkowo przyda mi się księgowa na takim etapie, gdzie szukać porady? Postanowiłem zacząć od tej grupy. Pozdrawiam

Teraz też się musisz rozliczać. Nawet jak nie masz NIP. Ja bym był A4.3

Ostatnia edycja:
Czyli nawet jak łapię się do kwoty wolnej od podatku, to mam się rozliczać? Dodam ze prowadzę sprzedaż na allegro od ok miesiąca.

Oczywiście. Powinieneś prowadzić ewidencje. Następnie raz w roku na zeznaniu wykazujesz wszysstko.

Powrót