K
kvcpr370
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Dzień dobry,
chciałbym zapytać o możliwość uzyskania porady prawnej w sprawie dotyczącej mojej sytuacji szkolnej z okresu edukacji (szkoła podstawowa i średnia).
Od najmłodszych lat posiadałem orzeczenie o niepełnosprawności intelektualnej w stopniu lekkim. W trakcie edukacji doszło do sytuacji, które – w mojej ocenie – mogły mieć negatywny wpływ na moje funkcjonowanie psychiczne i społeczne, m.in.:
Chciałbym zapytać, czy w tego typu sprawach istnieje możliwość ubiegania się o jakiekolwiek zadośćuczynienie lub inne formy roszczeń oraz czy warto rozważyć podjęcie kroków prawnych.
Byłbym wdzięczny za informację
chciałbym zapytać o możliwość uzyskania porady prawnej w sprawie dotyczącej mojej sytuacji szkolnej z okresu edukacji (szkoła podstawowa i średnia).
Od najmłodszych lat posiadałem orzeczenie o niepełnosprawności intelektualnej w stopniu lekkim. W trakcie edukacji doszło do sytuacji, które – w mojej ocenie – mogły mieć negatywny wpływ na moje funkcjonowanie psychiczne i społeczne, m.in.:
- wydłużenie etapu nauki w klasie 5 (główna przyczyna),
- problemy związane z traktowaniem mnie inaczej niż innych uczniów mimo podobnych wyników,
- narażenie na sytuacje związane z brakiem akceptacji w grupie rówieśniczej, w tym doświadczenia dotyczące wykluczenia społecznego i wyśmiewania,
- pogorszenie relacji społecznych i konsekwencje psychiczne związane z tym doświadczeniem.
Chciałbym zapytać, czy w tego typu sprawach istnieje możliwość ubiegania się o jakiekolwiek zadośćuczynienie lub inne formy roszczeń oraz czy warto rozważyć podjęcie kroków prawnych.
Byłbym wdzięczny za informację
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Z poważaniem,
kvcpr370
Z poważaniem,
kvcpr370