zapytanie o odszkodowanie cywilne

• Autor wątku Autor wątku Agata Strózik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agata Strózik

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam serdecznie. Chciałam zapytać o jedną rzecz. Niedawno miałam wypadek samochodowy, jechałam z dziećmi zawieść je do szkoły. Dzieci w wieku 11 i 7 lat. Kiedy ja chciałam zawrócić bo córka zapomniała książki, zaczęłam skręcać w lewo w uliczkę sprawca który jechał kilka aut z tyłu wyprzedzał wszystkie bo się spieszył i uderzył w moje auto z boku z przodu mojego auta. Dość mocno się wystraszyłam i zestresowałam. Dzieci się popłakały ze stresu. Bardzo to wszystko przeżyliśmy. Była policja i uznali go za winnego bo wyprzedzał w miejscu gdzie jest podwójna ciągła. Ja chodziłam po lekarzach ortopeda i neurolog bo miałam skręcenie kręgosłupa w odcinku szyjnym i straszne bóle szyi i kręgosłupa. Chodziłam dwa tygodnie w kołnierzu ortopedycznym. Moje pytanie brzmi: czy jest możliwość złożenia do sądu pisma z powództwa cywilnego i ubiegania się odszkodowania za straty moralne i narażenie na stres przez sprawcę i jak by to mogło wyglądać ? Zdaję sobie sprawę że musiałabym pójść do adwokata i jemu zlecić takie zadanie ale pytam czy istnieje taka możliwość ?

Wystarczy, że Pani zgłosi to do ubezpieczalni sprawcy,a najlepiej dać to firmie która tym się zajmuje. Niech Pani zbiera wszystkie dokumenty medyczne jakie tylko można wyciągnąć ze szpitala, od specjalistów, wszystkie rachunki itd. jeśli występują u Pani i u dzieci jakieś psychiczne problemy proszę się udać do psychologa na leczenie. ok 10 tyś powinna Pani spokojnie dostać .

Ostatnia edycja:
Agata Strózik napisał:
pytam czy istnieje taka możliwość ?
Tak , na podstawie :
- Przy ustalaniu wysokości zadośćuczynienia bierze się pod uwagę takie przesłanki jak :
-rozmiar doznanej krzywdy, stopień natężenia cierpień fizycznych i psychicznych, ich długotrwałość, nasilenie bólu,
-stan ogólnej niezdolności fizycznej i psychicznej, a także wiek poszkodowanego, wykształcenie oraz wykonywany zawód

Odpowiedź do weider91. Tak tak takie odszkodowanie załatwiam już poprzez firmę która się tym zajmuje i bierze ona 15% z mojego odszkodowania. Ale chodzi mi o takie odszkodowanie o które składa się odpowiednie pismo do sądu z powództwa cywilnego (przez adwokata) za straty moralne, bezmyślnie zadane cierpienie i ból, strach oraz lęk. Pozdrawiam Agata

weider91 napisał:
Wystarczy, że Pani zgłosi to do ubezpieczalni sprawcy,a najlepiej dać to firmie która tym się zajmuje. Niech Pani zbiera wszystkie dokumenty medyczne jakie tylko można wyciągnąć ze szpitala, od specjalistów, wszystkie rachunki itd. jeśli występują u Pani i u dzieci jakieś psychiczne problemy proszę się udać do psychologa na leczenie. ok 10 tyś powinna Pani spokojnie dostać .

Odpowiedź do weider91. Tak tak takie odszkodowanie załatwiam już poprzez firmę która się tym zajmuje i bierze ona 15% z mojego odszkodowania. Ale chodzi mi o takie odszkodowanie o które składa się odpowiednie pismo do sądu z powództwa cywilnego (przez adwokata) za straty moralne, bezmyślnie zadane cierpienie i ból, strach oraz lęk. Pozdrawiam Agata

Sprawcę chroni firma ubezpieczeniowa. Za to jest wypłacane zadośćuczynienie (krzywda). Jeżeli pozwiesz sprawcę to i tak wejdzie ubezpieczyciel w sprawę. Sprawca ma obowiązek poinformować swego ubezpieczyciela o takich roszczeniach.

Powrót