Zapytanie o skargę kasacyjną

• Autor wątku Autor wątku Remus6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Remus6

Stały bywalec
Odpowiedzi
634
Czy odpowiedź na skargę kasacyjną może pisać osoba nie będąca prawnikiem/radcą prawnym, czyli zwykły Kowalski? (wg mnie może napisać ale chcę się upewnić)

Art. 398(7)
§ 1. Strona przeciwna może wnieść do sądu drugiej instancji odpowiedź na skargę kasacyjną w terminie dwutygodniowym od doręczenia jej skargi. W razie wniesienia skargi kasacyjnej przez Prokuratora Generalnego, Rzecznika Praw Obywatelskich lub Rzecznika Praw Dziecka odpowiedź na skargę mogą wnieść obydwie strony.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Znam ten przepis - chciałbym żeby mi ktoś sakramentalnie powiedział: "tak, zwykły Kowalski może odpowiadać na skargi kasacyjne". (nie chcę przejechać się na prostym błędzie)

A o jakim postępowaniu mowa?

Post został zamieszczony w dziale "sądy administracyjne", więc zakładam że chodzi o postępowanie sądowoadministracyjne. W takiej sytuacji zastosowanie ma nie art. 398(7) kpc, tylko art. 179 ppsa.

Przepis prawny:
Strona, która nie wniosła skargi kasacyjnej, może wnieść do wojewódzkiego sądu administracyjnego odpowiedź na skargę kasacyjną w terminie czternastu dni od doręczenia jej skargi kasacyjnej. Po upływie terminu na wniesienie odpowiedzi lub po zarządzeniu doręczenia odpowiedzi wnoszącemu skargę kasacyjną, wojewódzki sąd administracyjny niezwłocznie przedstawi skargę kasacyjną wraz z odpowiedzią i aktami sprawy Naczelnemu Sądowi Administracyjnemu.

Przy czym strona nie musi być zastępowana przez profesjonalnego pełnomocnika (zostało to potwierdzone przykładowo w wyroku NSA z 28 czerwca 2005 r., FSK 1930/04)

Natomiast powołany art. 398(7) kpc ma zastosowanie do postępowania cywilnego. Z niego nie wynika wprost obowiązek zastępstwa, natomiast w tym zakresie należy spojrzeć na art. 87 par. 1 kpc, który przewiduje przymus adwokacko-radcowski dla wszystkich stron.

Przepis prawny:

W postępowaniu przed Sądem Najwyższym obowiązuje zastępstwo stron przez adwokatów lub radców prawnych, a w sprawach własności intelektualnej także przez rzeczników patentowych. Zastępstwo to dotyczy także czynności procesowych związanych z postępowaniem przed Sądem Najwyższym, podejmowanych przed sądem niższej instancji.

Zatem w skrócie, odpowiadając na pytanie "czy zwykły Kowalski może odpowiadać na skargi kasacyjne?":
1. w postępowaniu sądowoadministracyjnym - TAK;
2. w postępowaniu cywilnym - NIE.

należy spojrzeć na art. 87 par. 1 kpc, który przewiduje przymus adwokacko-radcowski dla wszystkich stron

To nie jest art. 87 § 1 k.p.c , tylko art. 87(1) § 1 Kodeksu postępowania cywilnego ( t.j. Dz.U. 2023. 1550) zgodnie z którym: "W postępowaniu przed Sądem Najwyższym obowiązuje zastępstwo stron przez adwokatów lub radców prawnych, a w sprawach własności intelektualnej także przez rzeczników patentowych. Zastępstwo to dotyczy także czynności procesowych związanych z postępowaniem przed Sądem Najwyższym (...)".

Ostatnia edycja:
Zapytanie umieściłem we właściwym dziale. Sprawa dotyczy skargi kasacyjnej ze strony urzędu.
Lathi dziękuję, bardzo fajnie wytłumaczyłaś :)

Powrót