Zapytanie o Spółkę z o.o.

• Autor wątku Autor wątku Robert G
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Robert G

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum. Nie mam pojęcia, czy dobrze wybrałem miejsce do przedstawienia mojego problemu, ale zaryzykuje i może ktoś będzie mi w sytanie pomóc lub coś podpowiedzieć.

Sprawad dotyczy wspólnika, który prowadzi działalność gospodarczą o tym samym profilu jak spółka z o.o. w której posiada udziały, a ja natomiast jestem jednoosobowym zarządem tej spółki. Ostatnio wynikł pewien problem polegający na tym, że zarządał przedstawienia bilansów oraz doraz tegorocznych obrotów spółki wraz z dostępem do dokumentów księgowych. Z tego co już się zorientowałem to ma do tego prawo po spełnieniu odpowiednich formalnośći. Powstają jednak obawy, że po zapoznaniu sie z tymi dokumentami zostaną one wykorzyctane do celów zarobkowych we własnej działalności. Poza tym z tego co wiem zostały wszystkie informacje, do których miał dostęp jako pracownik ( był zatrudniony w spółce w latach 1999 do 2004 ) zostały przez niego wykorzystane i już społka z o.o. poniosła z tego tytułu straty, a nie wspomnę o tym, że prowadził już swoją działalność będąc pracownikiem przez dwa lata ( od 2002 roku ). Wspólnik posiada zaledwie 14 procent udziałów. Sprawę można było by rozwiązać przez odkupienie od niego udziałów natomiast z powodu niezbyt dobrej kondycji finanasowej spółki nie mam takiej możliwośći, a poza tym On otrzymałby dodatkowe środki na prowadzenie działalności konkurencyjnej, gdzie i tak wiem iż sam nie prosperuje najlepiej. Piszę tutaj ponieważ chciałbym ograniczyć jego prawa jako wspolnika, albo całkowicie wykluczyć go jako wspólnika z zaznaczeniem jako powodu prowadzenia działalności konkurencyjnej i spowodowanie znacznych strat w spółce, czy ktoś może mi pomóc lub coś podpowiedzieć ??

Pozdrawiam Robert

ksh :
Oddział 2 Nadzór

Art. 212.

§ 1. Prawo kontroli służy każdemu wspólnikowi. W tym celu wspólnik lub wspólnik z upoważnioną przez siebie osobą może w każdym czasie przeglądać księgi i dokumenty spółki, sporządzać bilans dla swego użytku lub żądać wyjaśnień od zarządu.

§ 2. Zarząd może odmówić wspólnikowi wyjaśnień oraz udostępnienia do wglądu ksiąg i dokumentów spółki, jeżeli istnieje uzasadniona obawa, że wspólnik wykorzysta je w celach sprzecznych z interesem spółki i przez to wyrządzi spółce znaczną szkodę.

§ 3. W przypadku, o którym mowa w §2, wspólnik może żądać rozstrzygnięcia sprawy uchwałą wspólników. Uchwała powinna być powzięta w terminie miesiąca od dnia zgłoszenia żądania.

§ 4. Wspólnik, któremu odmówiono wyjaśnień lub wglądu do dokumentów bądź ksiąg spółki, może złożyć wniosek do sądu rejestrowego o zobowiązanie zarządu do udzielenia wyjaśnień lub udostępnienia do wglądu dokumentów bądź ksiąg spółki. Wniosek należy złożyć w terminie siedmiu dni od dnia otrzymania zawiadomienia o uchwale lub od upływu terminu określonego w §3, w przypadku niepowzięcia uchwały wspólników w tym terminie.

Powrót