zapytanie ofertowe z PF a spam

• Autor wątku Autor wątku simon.press
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

simon.press

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
czy wysłanie zapytania ofertowego do firm udostępniających swoje dane w panoramie firm (na przykład) może być odebrane jako spam?

z jednej strony może być to traktowane jako niezamówiona informacja handlowa,ale podanie danych do PF można też traktować jako ich upublicznienie czy tez zgodę na otrzymywanie takowych informacji - jeżeli się mylę proszę o sprostowanie.

z góry dziękuję za odpowiedź

Zgodnie z brzmieniem Art. 10 ust. 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. z 2002r. Nr 144, poz 1204 z późn. zm.),
"Informację handlową uważa się za zamówioną, jeżeli odbiorca wyraził zgodę na otrzymywanie takiej informacji, w szczególności udostępnił w tym celu identyfikujący go adres elektroniczny."
I teraz kwestią do zastanowienia się jest, czy jeśli mój adres e-mail umieściłem w PF to znaczy że udostępniłem go w celu otrzymywania informacji handlowej.
Moim zdaniem nie. Przynajmniej ja udostępniłem go po to, by mogli się ze mną kontaktować potencjalni klienci a nie oferenci.

P.S. Ale tak mnie własnie "tknęło" żeby może przeczytać regulamin PF. Może tam się znajduje jakieś zastrzeżenie dotyczące celu udostępniania adresów e-mail.

Ostatnia edycja:
Powrót