zapytanie

• Autor wątku Autor wątku jaro01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaro01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Chciałbym opisać swój problem może ktoś mi pomoże i powie co zrobić, aby jakoś złagodzić skutki mojego błędu.
W dni 24 kwietnia miałem sprawę na którą się nie stawiłem,( przebywałem z chorym dzieckiem) sprawa była za niepłacenie alimentów z art.209 prawdopodobnie.
Powiem szczerze że liczyłem na ponowny termin wyznaczenia rozprawy ale niestety zostałem skazany na 1 rok więzienia.
Niedostałem żadnego pisma a dopiero o to zgłoszeniu się do zk w dniu 10 czerwca.

Mam pytanie co jeszcze mogę zrobić aby uniknąć lub opróżnić stawienie się do odbycia kary.
Mam od czerwca dokładne od wtorku zacząć pracę w firmie spedycyjnej,na umowę o pracę czy jeśli napisze do sądu pismo z prośbą o odroczenie wykonania pracy to mi to coś może pomóc ? Oczywiście zdeklarowałbym się do płacenia alimentów,ponieważ miałbym możliwość od lipca.

Wiem że powinienem ponieść karę ale właśnie po długich staraniach mam możliwość na ułożenie sobie normalnego rzycia i uczciwą pracę.

Mam oprócz dziecka na które mam zasądzone alimenty mam 4 letniego synka w którego wychowaniu pomagam. matka dziecka studiuje zaocznie i w lipcu staje do obrony pracy.

Proszę o odpowiedź na jeszcze jedno pytanie
Mam wezwanie do stawienia się w zk w celu odbycia kary na 10.06
Wysyłam jutro pisma do sądu o
1 odroczenie wykonania kary na 6 miesięcy
2 o ułaskawienie do sadu
3 oraz o wstrzymanie wykonania kary do czasu rozpatrzenia wniosków.
Moje pytanie co będzie jeśli niestawie się w zk będę normalnie pracował i po jakim czasie jest mniej więcej nakaz doprowadzenia
Dziękuję za odpowiedź

Proszę o pomoc co mam napisać i gdzie aby mieć legalne odroczenie lub ewentualnie zmianę terminu odbywana zasądzonej kary.
Dziękuje za odpowiedzi
Jarek

Proszę przejrzeć forum - były juz tematy o podobnej treści.
Co do stawienia się to ma Pan obowiązek się stawić.
Natomiast praktyka jest różna w różnych miejscach - czasami całą procedurę wstrzymuje sie do czasu rozpatrzenia wniosku o odroczenie, czasem nie - i wtedy moga po Pana przyjechać.

Powrót