Zapytanie.

• Autor wątku Autor wątku lupinek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lupinek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Drodzy,

pkt. 1. i pkt. 2.
mój tata zmarł w 2017 roku ->

pkt. 3. i pkt. 4.
moja mama (żona ś.p. taty), która żyje, złożyła przed notariuszem oświadczenie o odrzuceniu spadku w terminie nieprzekraczającym 6 miesięcy -> w niedługim odstępie czasu (również przed upływem 6 miesięcy od śmierci taty) i ja jako ich jedyne dziecko złożyłem przed notariuszem oświadczenie o odrzuceniu spadku a po mnie kolejni potencjalni spadkobiercy również złożyli stosowne oświadczenia.

Jest rok 2020 i jeden z banków-wierzycieli wzywa mnie i mamę do sądu w sprawie długów taty (pismo adresowane do mnie skierowano na mój adres korespondencyjny sprzed 3 lat, o którym nie informowałem tego banku w zakresie tej sprawy -!- miałem w nim natomiast kiedyś rachunek i inne produkty bez związku ze sprawą więc nie wiem jakim prawem tak sobie "ożenili" moje dane [pytanie 1] *).

"Po tacie" otrzymałem świadczenie ubezpieczeniowe z polisy na życie [pytanie 2] natomiast nie otrzymałem w sensie dziedziczenia faktycznie niczego - w mieszkaniu mojej mamy (otrzymała je w darowiźnie od swojej babci przed ślubem z tatą) zostały na pamiątkę jedynie takie rzeczy jak stare garnitury, koszule, buty, zdjęcia... [pytanie 3]

Pytanie 1: Skąd bank mógł zgodnie z prawem uzyskać mój adres do ww. sprawy?

Pytanie 2: Czy świadczenie z polisy ubezpieczeniowej na życie jest elementem majątku zmarłego i wchodzi w ew. masę spadkową?

Pytanie 3: Czy wierzyciel może nam odebrać pamiątki po tacie, skoro nie przedstawiają one znacznej wartości rynkowej?

Pytanie 4: Czy wierzyciel może dochodzić od nas jakichś ...nie wiem odszkodowań/rekompensat/czegokolwiek z tytułu nie poinformowania o odrzuceniu spadku lub nie wskazania kolejnych spadkobierców?
Na przełomie 2017 i 2018 roku przesłałem mailem i korespondencyjnie za potwierdzeniem odbioru skan i kserokopię aktu zgonu oraz (chyba) oświadczeń o odrzuceniu spadku (z zamazanymi danymi kolejnych - potencjalnych spadkobierców) i na tym moja korespondencja względem wierzycieli się zakończyła.*

Pytanie 5: Skoro mieszkanie jest mojej mamy, to czy zagrożone jest jakiekolwiek wyposażenie tego mieszkania? Nie mieszkam z rodzicami od 2016 roku, po śmierci taty zrobiliśmy siłą rzeczy trochę porządków, ale w "jego" pokoju nie było mienia znacznej wartości.

Pytanie 6: Czy złożone przed notariuszem oświadczenie o odrzuceniu spadku można w jakikolwiek sposób unieważnić/zakwestionować? Jakikolwiek sposób, na prawdę, tj. co by się musiało stać żeby podważyć skuteczność złożonego oświadczenia?

Dziękuję za ew. pomoc.

* edit: właśnie sprawdziłem potwierdzenie nadania listu poleconego i jako adres zwrotny podałem swoje miejsce zameldowania - tj. mieszkanie mojej mamy

Ostatnia edycja:
lupinek napisał:
Pytanie 4: Czy wierzyciel może dochodzić od nas jakichś ...nie wiem odszkodowań/rekompensat/czegokolwiek
Nie. Spadkobiercy którzy odrzucili spadek nie odpowiadają za długi spadkowe i nie mają obowiązku informowania wierzycieli o odrzuceniu spadku. Spadkobiercy informują o odrzuceniu spadku tylko sąd spadku lub robi to notariusz jeśli spadkobierca złożył oświadczenie o odrzuceniu spadku przed notariuszem. Wierzyciel powinien wnieść sprawę do sądu o stwierdzenie nabycia spadku i prawdopodobnie sąd po wysłuchaniu wszystkich krewnych stwierdzi że spadek nabyła z dobrodziejstwem inwentarza gmina ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy. Komornik sporządzi dla gminy spis inwentarza z którego wyniknie wartość spadku 0 zł i na tym zakończy się możliwość odzyskania długu przez bank od gminy.

lupinek napisał:
Pytanie 5: Skoro mieszkanie jest mojej mamy, to czy zagrożone jest jakiekolwiek wyposażenie tego mieszkania? Nie mieszkam z rodzicami od 2016 roku, po śmierci taty zrobiliśmy siłą rzeczy trochę porządków, ale w "jego" pokoju nie było mienia znacznej wartości.
Zagrożone mogą być sprzęty nabyte w trakcie trwania wspólności majątkowej małżeńskiej ponieważ połowa ich wartości stanowi udział ojca w majątku wspólnym małżeńskim. Jeśli coś było nabyte po śmierci ojca i jest na to faktura imienna na mamę lub było nabyte przed śmiercią ojca ale jest na to faktura imienna na inną osobę - na przykład na syna - to takie rzeczy na pewno nie wejdą do spisu inwentarza.

lupinek napisał:
Pytanie 6: Czy złożone przed notariuszem oświadczenie o odrzuceniu spadku można w jakikolwiek sposób unieważnić/zakwestionować? Jakikolwiek sposób, na prawdę, tj. co by się musiało stać żeby podważyć skuteczność złożonego oświadczenia?
Mogą być brane po uwagę tzw. "wady oświadczenia woli" skutkujące bezwzględną nieważnością oświadczenia o odrzuceniu spadku. Na przykład z powodu niepoczytalności osoby składającej oświadczenie.

Powrót