Zarabianie na odzyskiwaniu danych c.d.

• Autor wątku Autor wątku nieuspokojony
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nieuspokojony

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie :)

Jakis czas temu utworzylem watek dot. zarabiania na odzyskiwaniu danych i bylem ciekaw, jak wyglada takie cos od strony prawnej.

Tu temat ->> http://forumprawne.org/prawo-pracy/86154-zarabianie-na-odzyskiwaniu-danych.html.

Po zasiegnieciu informacji z wielu zrodel, wciaz nie mam pewnosci i potrzebnej mi wiedzy, aby taka dzialalnosc rozpoczac. Dzialalnosc, poniewaz z tego co wiem, to jedynym wyjsciem, aby legalnie zarabiac na swiadczeniu uslug w tym zakresie, jest zalozenie dzialalnosci gospodarczej. Z racji, iz zalozenie DG wiaze sie z wieloma oplatami, problemami natury prawnej (o tym zaraz), chcialbym sie cos wiecej na w/w temat dowiedziec.

1. Czy zalozenie dzialalnosci gospodarczej w tym wypadku, to JEDYNE, MOZLIWE i LEGALNE wyjscie?
2. Czy 'umowa o dzielo' wchodzi w gre zamiast zakladania spolki cywilnej? Tego rodzaju umowa, to z tego co sie orientuje, moze pelnic charakter materialny i niematerialny, w takim razie, czy swiadczenie uslug o charakterze niematerialnym, zostalo by objete przez 'umowe o dzielo'?
3. Ktos mi powiedzial, ze 'umowa o dzielo' to z pewnoscia nie umowa pomiedzy osoba cywilna, a druga osoba cywilna, bo niby kto i w jaki sposob, mialby odciagac podatek do Skarbu Panstwa. Czy to prawda, czy ktos mnie wprowadzil w blad?
4. Czy przy zalozeniu DG o charakterze informatycznym, moglbym spodziewac sie niezapowiedzianej (a moze i zapowiedzianej) kontroli oprogramowania przez policje? Na jakiej zasadzie by sie to odbylo?
5. Czy zalozenie DG polegajacej na swiadczeniu uslug, wymaga podania adresu siedziby firmy, jesli polegalo by to na spotkaniach z potencjalnymi klientami u nich, w domu, bez koniecznosci przyjezdzania do mnie, a co za tym idzie, kontrola oprogramowania nie byla by konieczna?

Bardzo prosze o glos w tej sprawie zwlaszcza osob, ktore maja jakies pojecie na tematy, ktore mnie interesuja. Dziekuje i pozdrawiam: )

1. Jeśli będziesz to robił w sposób ciągły, zorganizowany i zarobkowy to tak.

2. Jakbyś to robił okazyjnie to może to być umowa o dzieło. Po co Ci od razu spółka?

3. Może być umowa o dzieło między osobami fizycznymi, jednak nie orientuję się kto wtedy opłaca podatek.

4. Prowadząc działalność CHCESZ mieć legalny soft na komputerze (prędzej czy później ktoś Cię może sprawdzić.

5. Tak, adres jest konieczny.

Moze Pan rozwinac co mial na mysli, mowiac 'okazyjnie'? Gdzie lezy granica tej 'okazyjnej' formy zarobku, a 'ciaglej i zorganizowanej'? Domyslam sie, ze istnieje jakis pulap zarobku w okreslonym czasie, ktorego nie moge przekroczyc. W takim razie, jaka to kwota? Poza tym, z tego co sie orientuje, istnieje pewna granica zarobku, do ktorej (jesli jej nie przekrocze) nie musze placic podatku, to prawda?

Powrót