Zarabianie przez internet

• Autor wątku Autor wątku Marcin93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witajcie,
Mam 18lat i zamierzam otworzyć stronę na której chcę zarabiać dzięki usługom SMS. Mam kilka pytań:
Jeżeli nie jest to działalność gospodarcza, to czy muszę zakładać numer NIP czy wystarczy numer PESEL?
i jak wygląda rozliczanie się, czy muszę co miesiąc, czy po przekroczeniu jakieś kwoty?

Jeżeli do drugiego macie stronę, gdzie jest to wszystko opisane to bardzo byłbym wdzięczny jakbyście podali.

Z góry dziękuję za pomoc :)
Pozdrawiam.

Nie jest to działalność gosp.? Przecięż będzie przynosić dochód

Nie, w umowie firmą zaznaczam, że jestem osobą fizyczną, a nie firmą.

Marcin93 napisał:
Nie, w umowie firmą zaznaczam, że jestem osobą fizyczną, a nie firmą.

W umowie, to ja mogę zaznaczyć, że jestem kosmitą.
Liczy się to jak czy urząd skarbowy to potraktuje jako działalność gospodarczą, a nie to czy zarejestrowałeś działalność, czy nie.

TaxTex napisał:
...Liczy się to jak czy urząd skarbowy to potraktuje jako działalność gospodarczą, .

Na pewno potraktuje jako działalność, tak więc należy ją zarejestrować

Myślę, że raczej wszystko zależy od kwot jakie będziesz osiągał, bo o ile się nie mylę, jest pewna granica, do której nie musisz rejestrować dzialalności.

Minusem jest w Twoim przypadku fakt uruchomienia witryny w celu zarobkowym...

Nie wiem jaką umowę masz, z jaką firmą? Wiem, że jedna z firm oferujących usługi SMS, przysyła umowę o dzieło (reklama), i na podstawie tego powinienes otrzymać na koniec roku od tej firmy chyba PIT, na podstawie ktorego rozliczasz sie jako zwykly "zjadacz chleba", a nie jako przedsiebiorca.

Czyli że niby Ty reklamujesz na swojej witrynie usługi swojego partnera, który de facto udostepnia Ci usługi Premium SMS.

Powrót