Zarejestrowanie portalu jako prasę.

• Autor wątku Autor wątku healme
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

healme

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam wszystkich forumowiczów,

Zwracam się do Was z prośbą o poradę w kwestii zarejestrowania portalu jako prasa.
Posiadam serwis od jakiegoś czasu, na którym znajdują się głównie artykuły o zwierzakach a także śmieszne filmiki (dodaje ok. 3 postów dziennie).

Gdy zakładałam serwis, nawet nie sądziłam, że się tak rozwinie i nie przyszło mi nawet na myśl, że jest jakiś obowiązek rejestrowania takiego typu strony w sądzie. Dodam także, że oczywiście prowadzę działalność, aby legalnie czerpać zyski z reklam.

Wiadomo, że rygorystycznie nikt nie sprawdza takich stron ale wolałabym jednak być bezpieczna i zarejestrować swoją domenę.
Tylko, że z tego co wyczytałam na jednej ze stron, powinnam zarejestrować portal przed jego założeniem?
Czy składając teraz wniosek, grozi mi kara za działanie przez pewien okres czasu w ten sposób i czy będą musiała się wstrzymać z postami, aż do rozpatrzenia wniosku? - jak to wszystko wygląda? I czy w ogóle jest to konieczne w mojej sytuacji? I czy czasem nie bardziej ryzykuje rejestrując swoją stronę dopiero teraz?

Pozdrawiam

Obowiązek rejestracji nie dotyczy prasy jako takiej lecz wyłącznie wydawanie dziennika lub czasopisma, czytaj Prawo prasowe.

LeszsekS napisał:
Obowiązek rejestracji nie dotyczy prasy jako takiej lecz wyłącznie wydawanie dziennika lub czasopisma, czytaj Prawo prasowe.

Dziękuje za szybką odpowiedź. Czytałam już to raz ale chyba nie do końca rozumiem o co w tym chodzi. Skąd mam wiedzieć, czy moja strona nie podchodzi pod dziennik lub czasopismo?
"dziennikiem jest ogólnoinformacyjny druk periodyczny lub przekaz za pomocą dźwięku oraz dźwięku i obrazu, ukazujący się częściej niż raz w tygodniu,"

- no to w takim razie jak wrzucam 3 posty dziennie, to moja strona już się kwalifikuje jako dziennik?

healme napisał:
... "dziennikiem jest ogólnoinformacyjny ...
Nie spełniasz tego warunku, a samo wstawianie postów trudno nazwać działalnością dziennikarską.

LeszsekS napisał:
Nie spełniasz tego warunku, a samo wstawianie postów trudno nazwać działalnością dziennikarską.

No ok, w takim razie co to znaczy "ogólnoinformacyjny"?

Dodam jeszcze, że oprócz artykułów o zwierzakach, na stronie znajdują się też ciekawostki, newsy ze świata (typu: news o największej pełni, która odbyła się 14 listopada) a także przeróżne poruszające historie ludzi.
Inspiruje się artykułami i historiami pochodzącymi wyłącznie z zagranicznych stron, jednak nie tłumacze ich słowo w słowo, tylko opracowuje je i piszę po swojemu od zera, niczym dziennikarka :D Czy to ma jakieś znaczenie w kwestii pojęcia "ogólnoinformacyjny" i działalności dziennikarskiej?

Ostatnia edycja:
Hm, widzę, że u Ciebie problem może być szerszy i bardziej skomplikowany. Wzięłaś się za zajęcie nie mając pojęcia o właściwościach tej materii.

Prawdopodobnie naruszasz prawa autorskie majątkowe rozpowszechniając cudze utwory, a także opracowania cudzych utworów. Nawet jeśli uznać Ciebie za prasę (niekoniecznie wydawcę dziennika czy czasopisma) to dozwolony użytek dotyczy wyłącznie artykułów na aktualne tematy polityczne, gospodarcze lub religijne, chyba że zostało wyraźnie zastrzeżone, że ich dalsze rozpowszechnianie jest zabronione. Nawet jeśli mieścisz się w tym zakresie to za takie korzystanie należy się autorowi wynagrodzenie. Tutaj nie miejsce aby omawiać całe zagadnienie.

Za min zaczniesz dalej drążyć temat czy obowiązek rejestracji Ciebie dotyczy sprawdź czy aby Twoje działanie nie powoduje powstawania roszczeń wobec Ciebie a nawet odpowiedzialności karnej.

Wstrzymaj swoje działania, zapoznaj się dokładnie z Prawem autorskim, Prawem prasowym, uzupełnij wiedzę bo jej brak może Cię dużo kosztować.

Ostatnia edycja:
Mam pojęcie za co się wzięłam. Nie jestem głupia i nie rozpowszechniam cudzych utworów, wiem dobrze czym to grozi. Jedynie inspiruję się artykułami i zbieram wiedzę na dany temat, po czym piszę o nim artykuł po swojemu od zera.

Używam zdjęć z portali takich jak Flickr i Pixabay, na licencjach pozwalających na użycie komercyjne. A filmy umieszczam wyłącznie w formie kodu embed Youtube, który pozwala osadzić je na mojej stronie. Jeżeli dany utwór tego wymaga, oczywiście podpisuję go źródłem.

Nie poruszam tematów politycznych, gospodarczych czy religijnych - to nie jest tematyką mojej strony.

Tak będę dalej drążyć moje pytanie, bo po tu się tu zarejestrowałam i myślałam, że ktoś mi będzie w stanie na niego odpowiedzieć.

Nie ma potrzeby cytowania całych postów pod którymi się bezpośrednio wypowiadasz. mod

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie ważne, wygrałeś i mnie zgasiłeś. :brawo:

W każdym razie, dzięki za pomoc ;)

Na realu skorzystaj z pomocy odpowiedniej kancelarii prawnej przedstawiając jej szczegóły swojej działalności bo tylko w oparciu o nie można cokolwiek miarodajnego powiedzieć. Zastosuj się do ostatniej rady z postu #6.

PS.
Mając pojęcie należało na początku właśnie zacząć od rozpatrzenia kwestii konieczności rejestracji.

Ostatnia edycja:
Tak właśnie zrobię. Przedstawiłam za mało szczegółów i dlatego pewnie tak to wyszło. Pozdrawiam ;)

Powrót