zarobek przez internet

• Autor wątku Autor wątku czmie6l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czmie6l

Witam, mam malutkie pytanko :)

od kilku miesięcy tworzę strony internetowe (cięcia grafiki, tworzenie stron od postw itp. itd.) za takie typu usługi zarabiam miesięcznie około 1000 zł

wszystkie umowy są "na gębę" zazwyczaj wykonuję tego typu usługi dla ludzi młodych, prywatnych, często jeszcze niepełnoletnich...

i tu pojawia się moje pytanie? co mam zrobić, żeby było to legalne? czy jakiś podatek mam od tego płacić? pieniądze wpływają na moje konto, chcę, żeby było wszystko legalnie i żebym czuł się bezpiecznie i miał uregulowany stosunek do wszelkiego typu instytuacji/państwa... dodam, że jestem studentem, więc moze to coś wnosi? założenie firmy nie byłoby opłacalne raczej.. więc jakieś inne porady? może jakś link do lektury? :)

pogooglaj za umową zleceniem i rozliczeniem w US tego typu umów...

Umów zlecenia raczej nikt nie będzie chciał zawierać, bo to się wiąże z obowiązkiem odprowadzenia podatku przez zleceniodawcę i ewentualnym obowiązkiem odprowadzania składek ZUS. Jak dla mnie to pasuje racej pod działalność gospodarczą...

tyle, że przy zarobkach 1000 zł będzie to mało opłacalne...

ale, moi rodzicę prowadzą własną działaność gospodarczą, możę podpjąc się po nich?

Mogą rozszerzyć zakres prowadzonej działalności i zatrudnić Cię na zlecenie lub dzieło - wtedy to oni będą za Ciebie odprowadzać ewentualne składki i zaliczkę na podatek. Ale uwaga! to ma sens tylko wtedy, gdy nie prowadzisz z rodzicami wspólnego gospodarstwa domowego; jeśli prowadzisz, to dla ZUS będziesz nie zleceniobiorcą, a osobą współpracującą przy prowadzeniu działalności, co będzie skutkowało koniecznością opłacania za Ciebie składek w minimalnej miesięcznej wysokości 792,08 zł - to już się w ogóle nie będzie opłacało...

Powrót