Zarobki za granica a zakup mieszkania w kraju

• Autor wątku Autor wątku norbiy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

norbiy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Nie jestem pewien czy moj temat kwalifikuje sie do tego forum, ale mam nadzieje ze ktos bedzie w stanie mi pomoc. Otoz przydazyla mi sie rzecz nastepujaca. Od mniej wiecej 10 juz lat pracuje legalnie za granica w Stanach Zjednoczonych. Tam tez rozliczam sie z podatkow, tam tez znajduje sie duza czesc mojego majatku. W 2003 roku zakupilem jednak mieszkanie w Polsce za kwote ok. stu tysiecy zlotych. Na polowe tej kwoty zaciagnalem kredyt hipoteczny w polskim banku. Wszystko zrobione bylo legalnie na podstawie aktu notarialnego z uiszczeniem wszelkich naleznych oplat. Kilka dni temu na moj adres w Polsce przyszly dokumenty z Urzedu Skarbowego zawiadamiajace mnie o wszczecie wobec mnie postepowania podatkowego i wezwanie do przedstawienia stanu mojego majatku i dochodow w tamtym okresie.
Moje pytanie jest nastepujace. Czy fakt ze z dochodow osiaganych za granica, rozliczalem sie calkowicie i wylacznie rowniez za granica, bedzie mila jakies dla mnie negatywne konsekwencje w Polsce. W tamtym czasie nie osiagalem zadnych dochodow w Polsce, w zwiazku z czym nie skladalem tam zeznania podatkowego, ani nie musialem nic ewidencjonowac na moim zagranicznym zeznaniu podatkowym. Nie wiem jednak czy postapilem sluszenie. Czy jezeli przedstawie dokumenty ze pracowalem i osiadalem dochody za granica z ktorych to zakupilem mieszkanie w Polsce beda dla Urzedu Skarbowego wystarczajacym wytlumaczeniem i postepowanie zakonczy sie dla mnie bez negatywnych konsekwencji?
Czy jezeli w poznijszym okresie zakupilem jeszcze kolejna nieruchomosc, znaczy to ze za jakis czas Urzad Skarbowy znowu bedzie domagal sie ode mnie stosownych wyjasnienie. Czy oni sprawdzaja kazdy przypadek czy jedynie wyrywkowo?
Z gory dziekuje za pomoc w wyjasnieniu tej kwestji.

Powrót