Zarząd nad majątkiem osoby ubezwłasnowolnionej

• Autor wątku Autor wątku Becia Beti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Becia Beti

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam,
Jestem opiekunem prawnym osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej.
Moja podopieczna posiada 3 nieruchomości, które generują koszty utrzymania...
Z końcem października składałam do sądu wniosek o ruszenie pieniędzy mojej podopiecznej z konta bankowego na opłatę mieszkań i zaległości, które posiada... Do dnia dzisiejszego żadnej odpowiedzi że sądu nie dostałam ani nie wyznaczono terminu rozprawy bym mogła pobrać pieniądze na opłatę zaległości i czynszu... Co róż przychodzą ponaglenia o dokonanie opłaty (tj. czynsze, PGNiG, energia itp)... Czy można przyspieszyć jakoś proces?!

Moja podopieczna posiada 3 nieruchomości, które generują koszty utrzymania
Nie można tych nieruchomości wynająć lub wydzierżawić? Po to jest właśnie ustanowiony kurator takiej osoby, by w jej imieniu dbał o jej interes lepiej jak o swój, nawet jak dana czynność wymaga zgody sądu. Nieruchomości powinny przynosić zyski, nie straty. Wniosek o ruszenie środków z rachunku bankowego, to droga na skróty. Zobaczysz, że sąd się temu przyjrzy i będzie wypytywał.
Do dnia dzisiejszego żadnej odpowiedzi że sądu nie dostałam ani nie wyznaczono terminu rozprawy
Wszystko zależy od obłożenia sądu sprawami. Normalna kolejka jak w sklepie. Zawsze można zadzwonić do sekretariatu danego wydziału i dopytać się.

Powrót