Zarząd spółki z o.o. żąda zwrotu udziałów

• Autor wątku Autor wątku FunkyJB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FunkyJB

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W 2004 roku przychodnia lekarska w której pracowałem uległa likwidacji. Pracownicy likwidowanej przychodni utwożyli spółkę z o.o. i wykupili w niej udziały. Ja również wykupiłem udziały w tej spółce (spółka "A") i pracowałem w niej.
W 2008r. złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę i teraz pracuję w innej przychodni lekarskiej.
Zarząd spółki "A" pisze do mnie pisma z wezwaniem do pozbycia się moich udziałów na rzecz tej spółki. Swoje żądania tłumaczą tym, że udziałowiec spółki musi w niej pracować.

Czy zarząd spółki "A" może żądać odsprzedaży moich udziałów?

Pozdrawiam, FunkyJB.

W ksh nie ma przepisu, który nakładałby na udziałowca obowiązek pracy w sp. z o.o. Sprawdziłabym jednak, czy coś na ten temat nie stanowi umowa spółki.
Zarząd nie może żądać odsprzedania udziałów, niby jakim prawem? :)

jestem udziałowcem sp. z o.o. i nie pracuje na rzecz spółki - nie ma takiego obowiązku.
wspólnicy nie maja prawa zmuszać nikogo do pracy na rzecz spółki.
nie maja tez prawa do żądania sprzedazy udziałów tłumacząc to brakiem nakładu pracy.

Też tak to rozumiem. Jeśli nawet w umowie spółki byłby taki zapis o przymusie pracy dla posiadacza udziałów to chyba kodeks s.h. jest prawem wyższego rzędu.
W przeciwnym razie w umowie można zapisać, że udziałowcy, którzy nie pracują na rzecz spólki muszą oddać nie tylko swoje udziały, ale również wszystkie zarobione dotychczas pieniądze i cały swój majątek.

FunkyJB :confused:

Powrót