Zarządzanie.

• Autor wątku Autor wątku qazxcfds
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qazxcfds

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Nie wiem czy ten temat jest w odpowiednim dziale.
Poprawiłem wydajność działu w dużym przedsiębiorstwie o kilkadziesiąt procent. Przez odpowiednią reorganizację. Wyniki przeszły najśmielsze oczekiwania wszystkich. Jestem zatrudniony jako szeregowy pracownik, podkreślam że mam odpowiednie wykształcenie, pracuję tam od niedawna. Czy przysługują mi jakiekolwiek prawa autorskie? Jakiekolwiek prawa? Czy kierownictwo może sobie wszystkie laury i premie zbierać? Ta sprawa mnie frustruje i nie wiem jak ją zgrabnie załatwić. Mówimy o poważnych kwotach to wielkie zagraniczne międzynarodowe przedsiębiorstwo. Pozdrawiam

qazxcfds napisał:
... Czy przysługują mi jakiekolwiek prawa autorskie? ...
A jaki utwór stworzyłaś/łeś?
qazxcfds napisał:
... Jakiekolwiek prawa? ...
Przepis prawny:
Prawo własności przemysłowej
Art. 7.
1. Przedsiębiorcy mogą przewidzieć przyjmowanie projektów racjonalizatorskich na warunkach określonych w ustalanym przez siebie regulaminie racjonalizacji.
2. Przedsiębiorca może uznać za projekt racjonalizatorski, w rozumieniu ustawy, każde rozwiązanie nadające się do wykorzystania, niebędące wynalazkiem podlegającym opatentowaniu, wzorem użytkowym, wzorem przemysłowym lub topografią układu scalonego.
3. W regulaminie, o którym mowa w ust. 1, przedsiębiorca określa co najmniej, jakie rozwiązania i przez kogo dokonane uznaje się w przedsiębiorstwie za projekty racjonalizatorskie, a także sposób załatwiania zgłoszonych projektów i zasady wynagradzania twórców tych projektów.

Należało na początku sprawdzić czy taki regulamin istnieje w tym przedsiębiorstwie.

Ostatnia edycja:
Powrót