Zarządzenie z e-sądu

• Autor wątku Autor wątku Mysliwy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mysliwy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dostałem wezwanie do zapłaty z e-sądu.Odwołałem się ponieważ dług uległ przedawnieniu.Po moim odwołaniu firma windykacyjna,która wnosiła o zapłatę wycofała pozew.Niedawno dostałem Zarządzenie o takiej treści.
Sąd ..............w składzie.......... po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w elektronicznym postępowaniu upominawczym w sprawie powództwa ...........przeciwko............. o zapłatę
zarządza
1.W związku z oświadczeniem powoda o cofnięciu pozwu bez zrzeczenia się roszczenia zobowiązać stronę pozwaną do wypowiedzenia się w terminie dwóch tygodni od otrzymania niniejszego pisma,czy na powyższe cofnięcie pozwu wyraża zgodę.Jednocześnie Sąd informuje,iż niezłożenie oświadczenia w ciągu dwóch tygodni od otrzymania niniejszego zawiadomienia uznane będzie za wyrażenie zgody.Pozwany może również w terminie dwutygodniowym złożyć sądowi wniosek o przyznanie kosztów.
2.Doręczyć stronie pozwanej odpis pisma procesowego powoda zawierającego oświadczenie o cofnięciu pozwu bez zrzeczenia się roszczenia.

Bardzo proszę o wytłumaczenie mi punktu pierwszego ponieważ nie bardzo mogę to zrozumieć.Czy to oznacza,że mogę się nie zgodzić na wycofanie pozwu bez zrzeczenia się roszczenia i domagać się,aby firma windykacyjna wycofała pozew ze zrzeknięciem się roszczenia.Co oznacza cyt:"Pozwany może również w terminie dwutygodniowym złożyć sądowi wniosek o przyznanie kosztów"

Dziękuję za odpowiedź.

ad 1. Cofnięcie pozwu może być połączone bądź nie ze zrzeczeniem się roszczenia.
Jeżeli powód cofa pozew i zrzeka się roszczenia to mówiąc kolokwialnie sprawa jest "z głowy" (nie może on wytoczyć o to samo ponownie powództwa).
Z kolei, jeżeli nie zrzeka się roszczenia, a tylko je cofa - wtedy może je wnieść ponownie...
Podniesiony przez Ciebie zarzut przedawnienia widać okazał się skuteczny, a dla firmy windykacyjnej wygodniej jest cofnąć pozew bez zrzeczenia się roszczenia.
ad 2.
Jeżeli poniosłeś jakieś koszty w tym postępowaniu - wnieś o przyznanie ich od powoda na Twoją rzecz.

Powrót