Zarzut za spowodowanie uszczerbku na zdrowiu poszkodowanego?

• Autor wątku Autor wątku Yier
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

Yier

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam wszystkich serdecznie i bardzo proszę o poradę, gdyż "zbaraniałem"
Rzecz w tym, iż w grudniu 2008 spowodowałem kolizję, gdzie wg. mojej oceny nie do końca była moja wina (no cóż zdarza się) przybyli na miejsce policjanci drogówki nałożyli na mnie mandat w wysokości 500 zł, którego nie przyjąłem i zgodziłem się na skierowanie sprawy do Sądu Grodzkiego. Tam (niestety) uznano mnie winnym wspomnianej kolizji drogowej i Sąd wydał Wyrok na karząc mnie grzywną (500 zł + koszta sprawy). Trudno - pieniądze wpłaciłem (choć wolałbym wydać je w inny sposób). O całej sprawie (prawie) zapomniałem , a tu nagle wezwanie do Prokuratury, gdzie okazuje się, że wszczęto p-ko mnie postępowanie jako sprawcy wypadku drogowego (jak się okazało uczestnik kolizji po upływie ok. 2 m-cy przedstawił dokumenty z których wynikało, że doznał jakiś obrażeń).
Odpowiedzcie mi, czy prokurator może mi przedstawić zarzut, a Sąd poraz drugi ukarać w związku z powyższym zdarzeniem, skoro Sąd Grodzki ukarał mnie w tej sprawie i wpłaciłem grzywnę (Wyrok jest już prawomocny).
Nadmieniam, że w chwili tego zdarzenia byłem trzeźwy
– NO SZLAG MNIE TRAFIA.

Ostatnia edycja:
kolizja czy wypadek

To kto był nietrzeźwy? Poszkodowany w wypadku?

RE: Prowadzenie pojazdu wstanie nietrzeźwości

Oboje byliśmy trzeźwi! ale skoro wyłapałem wyrok z art 86 § 1 KW i jest on już prawomocny, to czemu teraz chcą mi przypucować działkę z art. 177. § 1 KK. Można tak dwa razy karać?

Ripper napisał:
To kto był nietrzeźwy?
Pytanie Rippera jest całkiem na miejscu, bo niewiadomo czemu Yier podpiąłeś się pod temat "Prowadzenie pojazdu wstanie nietrzeźwości". Jednak nie znam odpowiedzi na twoje pytanie, popytam się specjalisty.

Mimo wszystko odpowiem Ci na to pytanie.
Jak najbardziej prokurator może przedstawić CI zarzut a Sąd wymierzyć karę za spowodowanie uszczerbku na zdrowiu poszkodowanego.

Czasem tak się zdarza na kolizjach. Niby wszyscy cali , sprawca otrzymuje mandat ale po kilku godzinach poszkodowany ląduje w szpitalu np, z wstrząsem mózgu, złamaną ręką czy innymi obrażeniami.Wtedy niestety prokurator może postawic zarzut i sprawa może trafić do Sądu

A wspomniany wyrok wydany przez Sąd Grodzki? Co z nim? Będzie wliczony w poczet kolejnej ewentualnej kolejnej kary? Z tego co sądziłem w jednej sprawie można być karanym tylko jeden raz, a to już nastąpiło.

Sąd Grodzki ukarał Cię za spowodowanie ,,kolizji,, art. 86 kw a Rejonowy za spowodowanie uszczerbku.Wyrok SG może być wliczony w poczet przyszłej kary. Wszystko jest zgodne z prawem

A czy powyższą sytuację reguluje jakiś konkretny przepis prawny?

Nie można 2 razy karać za ten sam czyn. Ja bym wnioskował o umożenie postepowania w związku z roztrzygnięciem, które juz nastapiło.
Trzeba by było jednak dokładnie poszukać w orzeczeniach Sądu Najwyższego.

A przeczytałeś w ogóle wskazany przepis?

Powrót