Zarzuty po odbiorze dzieła

• Autor wątku Autor wątku Janek999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janek999

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Na początku roku wykonywałem usługę u klientki polegająca na szpachlowaniu tynków gipsowym u niej w domu. Po wykonanej usłudze szpachlarskiej zgłosiłem zakończenie prac zgodnie z umową (e-mail). Zgodnie z zapisami w umowie "wszelkie uwagi przy odbiorze zostaną zanotowane w protokole". Podczas odbioru nie było żadnych uwag więc żadnego protokołu nie sporządziliśmy. Klientka się rozliczyła czyli dzieło zostało oddane. Był tylko e-mail w dniu rozliczenia się: "zgodnie z ustaleniami drobne poprawki szpachlarskie zostaną zrobione podczas malowania końcowego". Malowanie końcowe miało odbyć się w późniejszym terminie, po pracach glazurniczych innej firmy. Pisałem jeszcze sms do tej Pani, żeby firma glazurnicza uważała na ściany, żeby je zabezpieczyła. Klientka dzwoni do mnie po 3 miesiącach, że można malować. Niestety nie doszło do malowania bo klientka zmieniła warunku dalszej współpracy. Napisała, że w takim razie poszuka innego malarza i prosi, żebym przyjechał i dokończył te "drobne poprawki". Odpisałem, że nie ma problemu i proszę udostępnić lokal.
Następnego dnia pisze mi emaila, że moje prace były wstępnie oglądane przez innego malarza i stwierdził niechlujstwa, straszne nierówności i zarysowania widoczne nawet gołym okiem. Dodała, że musi wezwać experta, który oceni stan ścian. Odpisałem jej, że bardzo bym prosił o uczestnictwo w spotkaniu z expertem. Oczywiście zarzuty wobec moich prac są bezpodstawne i kłamliwe. Prace zostały wykonane ze wszelka starannością!

Proszę mi doradzić co mogę w tym przypadku zrobić??

Póki co nic. Jak klientka złoży reklamację na piśmie to się do niej ustosunkujesz. P.S. "Expert" czyli jak mniemam rzeczoznawca budowlany? Pamiętaj, że nie musisz się zgadzać z jego opinią, jeśli nadal uważasz, że prace są wykonane prawidłowo.

Nie wiem czy rzeczoznawca budowlany. A jak nawet czy powinna mnie o tym poinformować abym uczestniczył w ocenie?? Przecież odebrała prace (dzieło). Oglądaliśmy wspólnie całe wykonane prace.

Zgodnie z art 643 kc. Zamawiający obowiązany jest odebrać dzieło, które przyjmujący zamówienie wydaje mu zgodnie ze swym zobowiązaniem.

Wydano-> odebrano -> rozliczono.

Ostatnia edycja:
Ostatnie pytanie. Aktualnie podobno kładą u tej Pani podłogi. Czy mogę tam podjechać i spytać się ekipy pod pretekstem, że byłem tutaj wykonawcą i mam tam jakies drobne poprawki i wejść na chwilę na nieruchomość? Oczywiście, jeżeli się zgodzą?? czy moge ponieść za to jakies konsekwencje??

Czy mogę tam podjechać i spytać się ekipy pod pretekstem, że byłem tutaj wykonawcą i mam tam jakies drobne poprawki i wejść na chwilę na nieruchomość? Oczywiście, jeżeli się zgodzą?
Odradzam. Od takiej zgody jest właściciel.

czy moge ponieść za to jakies konsekwencje??
Właściciel może zgłosić takie wtargnięcie na policję.

Powrót