zasada wyczerpania prawa a wykorzystanie zdjęcia.

• Autor wątku Autor wątku bogo_0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bogo_0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Mam zamiar prowadzić blog i sklep internetowy z różnymi starymi produktami.
Chciałbym tam zgromadzić wiedzę o różnych starych producentach oświetlenia i sprzętu warsztatowego(często przedwojennych ale zdarzą się też z czasów PRL jak i współczesne).

Często będę odtwarzał logo ręcznie 1:1 w programie graficznym na podstawie własnoręcznie zrobionego zdjęcia przedmiotu na którym się znajduje.
Czy w tym wypadku działa zasada wyczerpania prawa i mogę zamieścić obraz w sklepie/blogu?

Pewnie zdarzy się, że czasem wykorzystam już logo/zdjęcie które znajduję się w internecie czy wystarczy wtedy dać źródło strony z którego ten materiał zapożyczyłem ?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

A samo zdjęcie przedmiotu np. produktu? Jeżeli kupię batonika albo kosmetyk, z grafiką na nim (nb. chronioną prawem autorskim) - nie można własnoręcznie zrobionego zdjęcia obsadzić np. na swoim blogu albo sklepie internetowym?

Jeśli przedmiotem zdjęcia jest rzecz, to że na niej umieszczone są utwory nie ma znaczenia, działa zasada wyczerpania prawa. Po szczegóły [FONT=&quot]użyj opcji - szukaj bo temat był wielokrotnie omawiany. Wiele zależy od kontekstu.
[/FONT]

Rozumiem. Natomiast obrazu czy plakatu już nie mogę bo to jest utwór sensu stricto?

To zależy od kontekstu, pisałem abyś poszukał.

A co z zamieszczaniem na zdjęciu tylko części produktu lub podrasowywanie zdjęcia. To też obejmuje wyczerpanie prawa?

Czy oprócz pozwolenia na rozpowszechnianie przy wyczerpaniu prawa - nie musimy oznaczać autora grafik na rzeczach lub projektantów tych rzeczy?

Nie, to nie jest rozpowszechnianie utworu.

Tzn. robię np. zdjęcie na stronę internetową koszulki z daną grafiką to wydaje mi się, że jednak jest to jakieś rozpowszechnianie.

Zastanawia mnie też konstrukcja wyczerpania w biznesie: w filmach masz niekiedy zakrywane loga, a w reklamach danej rzeczy raczej unika się ukazywania tego, że aktor nosi buty np. Nike oraz inna, kiedy jest wyczerpania jak korzystamy ze zdjęć stockowych (np. zdjęcie butów MacBook przy jakimś stocku gdzie ktoś na takim pracuje). Powiedzenie ten MacBook został wprowadzony na rynek etc. (wymogi przy wyczerpaniu prawa) jest trudne, a nawet jak wymogi zostały spełnione - to nie przez nas.

Concern napisał:
... że jednak jest to jakieś rozpowszechnianie. ...
Nie. Inną rzeczą jest wystawienie na sprzedaż takiej koszulki gdzie grafika została umieszczona w ramach dozwolonego użytku osobistego. Takie działanie jest niedozwolone.
Concern napisał:
... w filmach masz niekiedy zakrywane loga, a w reklamach danej rzeczy raczej unika się ukazywania tego ...
Wynika to z innych okoliczności i nie ma związku z zasadą wyczerpania prawa.

Ostatnia edycja:
To zrozumiałe, jak dozwolony użytek to dozwolony użytek.

A zdjęcia wszystkie nieważne czy z uwzględnionymi markami - rozumiem, że już można rozpowszechniać.

A co z tymi stockami? Na stockach (z CC0) jest informacja najczęściej, że to że zdjęcia na CC0 to nie znaczy, że wizerunek można upubliczniać. A jak to się ma do znaków towarowych etc. na takich stockowych zdjęciach?

Concern napisał:
... Na stockach (z CC0) jest informacja najczęściej, że to że zdjęcia na CC0 to nie znaczy, że wizerunek można upubliczniać. ...
Bo zależy to od zakresu zezwolenia na rozpowszechnianie wizerunku jakie udzielono autorowi zdjęcia.
Concern napisał:
... A jak to się ma do znaków towarowych etc. na takich stockowych zdjęciach?
Jeśli jest to zdjęcie towaru to jak wyżej, jeśli jest to wyłącznie chroniony znak towarowy lub ów znak wypełnia cechy utworu to wymaga zezwolenia.

Na przykład z umowy lokowania produktu, w której strona zastrzega sobie niewidoczność innych konkurencyjnych marek.

Rozumiem, czyli bez żadnej prawnoautorskiej kwestii. Chyba ze zdjęcie produktu z nielegalnego obrotu co noe jest do zweryfikowania.

A integralność utworu? Na zdjęciu moze być tylko połowa grafiki lub czesc logo przeciez.

Powrót