Zasady dobrego zachowania a prawo.

• Autor wątku Autor wątku u250151
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
U

u250151

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry. Czy prawo nakazuje zwracania się do osób nieznajomych na „Pan” czy „Pani”? Jeśli tak, to jakie konsekwencje mógłbym ponieść, jeśli bym go nie przestrzegał?

Prawo stanowione tego nie nakazuje, a w związku z tym nie ma także konsekwencji.

Prawo nie nakazuje czegoś takiego.

StaryWyga1 napisał:
Ale kultura wymaga
A na jakiej podstawie uważasz, że zwracanie się do kogoś inaczej niż per Pan jest z założenia nie kulturalne ???

a ja pytam się: czy w każdym kraju "kultura tego wymaga"? w USA i innych krajach anglosaskich także? przecież tam nastolatek woła na ulicy do widzianego pierwszy raz w życiu staruszka "you!!!" i wszystko jest w porządku (w Polsce ten sam nastolatek zawołałby "Proszę Pana!")

Seb72 napisał:
a ja pytam się: czy w każdym kraju "kultura tego wymaga"?
To niepotrzebnie pytasz, bo zainteresowanemu niewątpliwie chodziło o Polskę.
LeszsekS napisał:
A na jakiej podstawie uważasz, że zwracanie się do kogoś inaczej niż per Pan jest z założenia nie kulturalne ???
To chyba kwestia wychowania i norm przyjętych w danej grupie (kulturowej, językowej itp.). Równie dobrze można by zapytać, na jakiej podstawie twierdzisz, że w pewnych okolicznościach należy powiedzieć: "dzień dobry", "dziękuję", "przepraszam" itp.

Ja Malinowski napisał:
To niepotrzebnie pytasz, ...
Najwyraźniej nie zrozumiałeś pytania, a odpowiedź dotycząca prawa padła w poście #3. Zamykam.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót