Zasady korzystania - strona WWW

• Autor wątku Autor wątku BJTN
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BJTN

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, tworzę stronę internetową. Jedną z pierwszych rzeczy, którymi się zająłem jest podstrona "Zasady korzystania". Pod tym linkiem KLIKNIJ znajduje się jej treść.

Mam kilka pytań, oto one:
1) Czy muszę zamieścić informację, kto jest właścicielem strony? (Jeśli tak, to jakie - tylko imię i nazwisko?)
2) Czy muszę dodać do tego fragment zatytułowany "Definicje", gdzie wytłumaczę, co rozumiem pod pojęciem użytkownik, serwis itd.?
3) Czy powinienem dodać jakiś zapis, który jest ważny, a został przeze mnie przeoczony?

Dziękuję z góry za odpowiedzi.

BJTN napisał:
1) Czy muszę zamieścić informację, kto jest właścicielem strony? (Jeśli tak, to jakie - tylko imię i nazwisko?)
Jeśli korzystanie ze strony lub jej części będzie wymagało rejestracji, to wtedy powinno się podać dane właściciela strony, który zarazem jest usługodawcą w świetle USTAWY z dnia 18 lipca 2002 r. 'o świadczeniu usług drogą elektroniczną'. W innym przypadku to twoja wola.
2) Czy muszę dodać do tego fragment zatytułowany "Definicje", gdzie wytłumaczę, co rozumiem pod pojęciem użytkownik, serwis itd.?
Układ strony z zasadami korzystania z serwisu to całkowicie twoja kreacja. Ważne, aby zasady przedstawione były jak najbardziej jasno o przejrzyście. Pamiętaj, że te zapisy, o ile nie ma rejestracji użytkownika na stronie, mają generalnie charakter informacyjny. Zapis: "Każdy użytkownik korzystający z serwisu Germanin.pl oświadcza..." - ma sens jedynie, jeśli użytkownik musi się zarejestrować, aby używać serwisu.
3) Czy powinienem dodać jakiś zapis, który jest ważny, a został przeze mnie przeoczony?
możesz dodać informację / zastrzeżenie o tym, że wszystkie materiały zawarte w serwisie, a będące twojego autorstwa stanowią własność Twoją (i tu trzeba by podać dane) i na ich korzystanie w jakikolwiek możliwy sposób potrzebne jest twoje pisemne zezwolenie. I podać definicję, że materiały to wszelkie teksty, zdjęcia, grafiki, muzyka, kody źródłowe i wynikowe oprogramowania strony, flashe, loga... (trzeba wszystko wymienić, co może pojawić się na stronie...).

Oraz informacje, że na stronie mogą być umieszczone również materiały, co do których prawa autorskie lub inne prawa własności intelektualnej posiadać mogą osoby trzecie.

Powrót