zasady stażu z urzędu pracy

• Autor wątku Autor wątku ewoj13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewoj13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, od 9 marca br. jestem na stażu skierowanym przez PUP w Legionowie. 1/ Od stycznia 2015 mam statut bezrobotnej z prawem do zasiłku do stycznia 2016 rok (mam 51 lat). Mam w związku z tym kilka pytań: czy dostanę za marzec zasiłek - za te kilka dni przed stażem - a za pozostałe dni wypłacone będzie stypendium za staż? (kwota zasiłku jest troszkę wyższa od stypendium stażowego).
2/Mieszkam w miejscowości innej niż miejsce odbywania stażu i muszę dojeżdżać do pracy, pytałam w PUP o możliwości zwrotu za dojazd, to powiedziano mi, że nie ma zwrotu kosztów dojazdu, ponieważ pieniądze zostały przeznaczone na możliwość przyznania większej liczby staży - czy mogę mimo to złożyć podanie o zwrot moich kosztów dojazdu? Koszt stypendium wynosi 851 zł (koszt dojazdu wynosi mnie ok. 140 zł).
3/Czy po odbyciu 6-mcznego stażu i nieotrzymaniu propozycji pracy od zakładu (oprócz okresu 3 m-cy zadeklarowanych we wniosku o staż), w którym odbywam staż, dalej będzie mi wypłacany zasiłek do stycznia 2016, czy tracę prawo do zasiłku? pozdrawiam

ewoj13 napisał:
czy dostanę za marzec zasiłek - za te kilka dni przed stażem - a za pozostałe dni wypłacone będzie stypendium za staż?(kwota zasiłku jest troszkę wyższa od stypendium stażowego).
Tak, za 8 dni marca. Od 9 marca przysługuje już stypendium. Zasiłek wyższy od stypendium? Jeśli już to chyba na odwrót. Jeśli zasiłek masz "podwyższony" (w wysokości 120%), to jest dokładnie równowartość stypendium stażowego, gdyż stypendium stanowi właśnie 120% kwoty zasiłku dla bezrobotnych.
ewoj13 napisał:
czy mogę mimo to złożyć podanie o zwrot moich kosztów dojazdu?
Możesz, tylko po co? Skoro nie ma na ten cel środków, to i tak te rodzaj świadczenia nie zostanie Ci przyznany.
ewoj13 napisał:
Czy po odbyciu 6-mcznego stażu i nieotrzymaniu propozycji pracy od zakładu (oprócz okresu 3 m-cy zadeklarowanych we wniosku o staż), w którym odbywam staż, dalej będzie mi wypłacany zasiłek do stycznia 2016, czy tracę prawo do zasiłku?
Jeśli po 3 miesiącach pracy dokonasz ponownie rejestracji w ciągu 14 dni od zakończenia umowy, to tak.

Ostatnia edycja:
Powrót