Zasady umorzenia postepowania egzekucyjnego po drugiej nieudanej licytacji nieruchomo

• Autor wątku Autor wątku dorota1234567890
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorota1234567890

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam pytanie czy komornik po drugiej nieudanej licytacji umarza postepowanie co do tej nieruchomosci zawsze na rok? Bo moj teraz ustalil jak znalazlam wlasnie klienta na dom ze to tylko pol roku i jesli nie zaplace 15 proc od calosci zadluzenie uprzednio skierowanego do niego (kilkadziesiat tysiecy) to sie nie wypisze z hipoteki. Druga licytacja sie nie powiodla, glowny wierzyciel (ktorym jest bank hipoteczny na ta nieruchomosc) nie chce przejac nieruchomosci no i miesiac temu juz odstapil od komornika i zaakceptowal otrzymanie zadluzenia bezposrednio podczas planowanej transakcji sprzedazy a komornik nie chce sie wypisac pomomo ze w sadzie powiedzieli ze komornik musi teraz odstapic / umorzyc postepowanie na rok, Niestety w rzeczywistowsi komorkik do tego chce 15 proc od zadluzenia w wyzej wymienionego banku ktory juz sam odstapil. Suma jaka otrzymam za dom nie pozwoli mi na splate komornika w calosci tym bardziej ze chce 15 proc. Do tego myslalam ze jesli umarza sprawe na czas okreslony to kosztow postepowania obciezonych bezposrednio na nieruchomosci juz nie bedzie w okresie tego roku lub jesli juz to 5 proc kosztow komorniczych do zaplacenia ale nie 15. Poza tym, ze bedzie to rok umorzenia a nie pol roku jak teraz mowi komornik. Ustalil nagle pol roku i zagrozil ze jak do 23 kwietnia nie zaplace tych 15 od calosci zadluzenia to dopisze mi nowych wierzycieli z dniem 24 kwieceien i juz nie sprzedam nigdy tego domu. Takze najbardziej zalezy mi na odpowiedzi czy to zawsze jest rok tego umorzenia? czy tez i pol roku jak teraz straszy komornik. bardzo dziekuje za poswiecenie uwagi

zmieniły się przepisy i hipoteka jest zwalniana na pół roku
Art. 985. § 1 kpc

Ostatnia edycja:
Powrót